Svájcban nem lehet élő homárt főzni

Ugyanis – mint kiderült – valószínűleg éreznek fájdalmat.

Molnár Csaba
2018. 01. 13. 17:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gordon Ramsey tévés szakács egyik műsorában a séftanoncokat oktatva azzal a magyarázattal dobta bele az élő homárt a lobogó vízbe, hogy ez a leghumánusabb módja megölésüknek. A svájci parlament azonban nem ért ezzel egyet, ezért törvényben tiltotta meg ezt a gyakorlatot. Ennek értelmében idén márciustól a homárokat és más rákokat főzés előtt más módon kell megölni – bár ennek mikéntjét nem részletezik.

A törvényt azon biológiai kutatások eredményeire alapozzák, melyek szerint a rákok idegrendszere képes a fájdalom érzékelésére. Például a remeterákok amint erős áramütést érzékelnek, azonnal kibújnak a rejtekhelyükként szolgáló kagylóhéjból. Emiatt nemcsak a megfőzésük módját szabályozták, de a szállításukét is. Ezentúl Svájcban nem lehet az élő rákokat jég között vagy jeges vízben szállítani, sem jég között kiállítani az elegáns éttermek pultjain, tudósít a CNN.

Ezzel a nemrég hozott olasz törvényt ültetik át a svájci joggyakorlatba. A zoológusok üdvözlik az új jogszabályt. Egyikük, Robert Elwood, a belfasti Queens Egyetem kutatója, rákszakértő így nyilatkozott: „Az adatok arra utalnak, hogy nagyon valószínű, hogy az állat főzés közben fájdalmat érez. Védjük az emlősöket és a madarakat, viszont alig védjük a tízlábú rákokat. Felmerül a kérdés: miért teszünk közöttük különbséget?”

Ugyanakkor a törvény továbbra sem tiltja a homárok ételként való elkészítését, mindössze a megölésük módját szabályozza. Elwood szerint ennek legemberségesebb módja, ha egy tapasztalt séf egy éles kést döf a homár fejébe, majd gyorsan lehúzza a kést teste középvonaláig. Így átvágja azokat az idegdúcokat, amelyek felelősek a fájdalomérzetért. Emellett léteznek már olyan eszközök, amelyeket speciálisan a homárok idegrendszerének pillanatok alatti szétroncsolására találtak ki.

Természetesen Svájc csak egyetlen ország, és a világ nagy részén továbbra is legális a homár élve főzése. Azt csak a jövő dönti el, hogy máshol fontosnak tartják-e a rákok jólétét, vagy az állatvédelmi szabályozás továbbra is jószerével csak a gerincesekre vonatkozik majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.