Hét kiváló fehérjeforrás a feszesebb és karcsúbb testért

A megfelelő mennyiségű proteinfogyasztás azért fontos, hogy tápláljuk az izmokat a feszes alak eléréséhez és megtartásához, növeljük a jóllakottság érzését, ezáltal csökkentsük az édesség utáni vágyat.

Forrás: MW2020. 09. 22. 16:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajnos pont ez fehérje az, ami könnyen kiszorulhat a napi étkezésből a szénhidrát és a zsír miatt. Általánosságban elmondható, hogy egy átlagos férfi nagyjából napi 55 gramm fehérjét, egy átlagos nő pedig 45 gramm proteint kellene fogyasztania. De még ennek a viszonylag kis mennyiségnek a bevitele is nehézségbe ütközhet, ha természetes úton, táplálékkiegészítő porok nélkül szeretnénk elérni – fogalmaz a dietaesfitnesz.hu.

Íme, 6+1 egészséges és gyors alternatíva!

1. QUINOA

Szuperétel. Alacsony szénhidráttartalmú (100 g főtt quinoa 18,5 g szénhidrátot és 120 kcal-t tartalmaz), ráadásul lassú felszívódású, így sokáig eltelít. Igen magas a fehérjetartalma – 9 aminosav van benne, akárcsak a tejben. Tele van B2-vitaminnal, így migrén ellen is hatásos lehet, valamint segít megelőzni a krónikus gyulladást és sokáig fenntartani az energiaszintet. Gluténmentes és vegán étrend követőinek is ajánlott, kiváló köret húsok mellé, de salátába is tehetjük!

2. FEKETE BAB

Salátában is, de önmagában is nagyon finom, és persze igen magas a fehérjetartalma. Hasonlít a kávébabra, és nemcsak a külsejét tekintve, ugyanis molibdént tartalmaz, így élénkítő hatással is rendelkezik. A növényi proteinek hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az elhízás megelőzéséhez. Rostokban nagyon gazdag, és B6- vitamint, valamint folsavat is tartalmaz.

3. MAGVAJAK

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek itthon is a különféle magvajak, már szinte minden nagyobb élelmiszerboltban kaphatók. A natúr, 100%-os mogyoró- és a mandulavaj remek választás, könnyen felhasználhatók, tökéletesen lehet velük ízesíteni zabkását vagy különféle turmixokat.

A magvajak egyebek között magnéziumot is tartalmaznak, ami segít megelőzni az izomgörcsöt és csökkenteni a fáradtságot, illetve a stressz tüneteit. Érdemes ezeknél a készítményeknél is ellenőrizni az összetevők listáját és kerülni az olyanokat, amelyek hozzáadott cukrot, sót vagy pálmaolajat tartalmaznak. Mértékkel alkalmazzuk a finom magvajakat, mert könnyű túlzásba vinni a fogyasztásukat, ami nagyon sok extra kalóriát jelent. Nagyjából 1-2 kanál naponta a javasolt mennyiség.

4. NATÚR GÖRÖG JOGHURT

A natúr görög joghurtban kétszer annyi a fehérje, mint a sima joghurtban. Így kiváló választás, ha szeretnénk növelni a fehérjebevitelt a cukrokkal szemben. Azonban figyeljünk, hogy milyen márkát vásárolunk: a sűrű krémességét alapvetően a szűrési folyamatoknak köszönheti, de előfordulhat, hogy egyes gyártók kihagyják ezt a fázist és sűrítő adalékanyagokkal érik el a kívánt állagot. Az összetevők listájából ez egyértelműen kiderül – kukoricakeményítő, guargumi, karragén. Ezeket az összetevőket inkább kerüljük!

5. SAJTPÁLCIKA

Több forgalmazónak is van egyesével csomagolt sajtpálcikája, ami nem csak a gyerekek kedvence lehet. Könnyű tárolni, és bármikor elfogyasztható nassolnivalóként, akár az irodában is. A sajtban megtalálható az összes létfontosságú aminosav. A sajtok ásványianyag-tartalma pedig kifejezetten magas. Első helyen a kalcium áll, ami a csontok nagy barátja. De jelentős a foszfor-, kálium-, nátrium- és magnéziumtartalma is.

6. EDAMAME BAB

Eddig alapvetően szusibárokban lehetett vele találkozni, de kezd egyre jobban terjedni, és a nagyobb élelmiszerboltokban is megtalálható már a gyorsfagyasztott termékek között. Elkészítése nagyon egyszerű: csak le kell forrázni, és már ehető is.

Ebben a szójababfélében sok a fehérje, emellett foszfort, kalciumot, káliumot, magnéziumot és fitoösztrogéneket tartalmaz. 100 grammban mindössze 122 kalória van, így igencsak alakbarát. Vegánok, cukorbetegek és inzulinrezisztensek is fogyaszthatják. Ám akiknek nem javasolt a szója fogyasztása – például kemoterápia alatt, a hormonrendszerre érzékeny tumorok esetén –, azok inkább válasszanak más fehérjeforrást.

+1: SZÁRÍTOTT MARHAHÚS

A beef jerky egy húsos, tradicionálisan amerikai harapnivaló, amely már hazánkban is kapható. Bárhol, bármikor fogyasztható és magas minőségű fehérjével látja el a szervezetet. Általában kiváló minőségű marhahússzeletek különböző ízű pácolásával, majd hosszú idejű, alacsony hőfokon történő szárításával készül. Ennek köszönhetően sokáig megőrzi a szavatosságát. 25 gramm szárított hús lényegében 60 gramm nyers húsnak felel meg. Tehát tökéletes alternatíva sportolás előtt, után, kirándulásnál, munkahelyen, vagy amikor csak megéhezünk.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.