Az ősz szupersztárja egészségünk szolgálatában: A sütőtök

Nézzük, miért olyan hasznos a szervezet számára ez a finom és számtalan módon elkészíthető zöldségféle!

Forrás: dietaesfitnesz.hu2020. 10. 06. 10:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sütőtök a szezon egyik legegészségesebb étele, érdemes rendszeresen fogyasztani. Nézzük, miért olyan hasznos a szervezet számára ez a finom és számtalan módon elkészíthető zöldségféle!

SEGÍT A FOGYÁSBAN

A sütőtök alacsony kalóriatartalmú (100 g/45 kcal), emellett rostban gazdag. A rost segíti az emésztést, valamint hosszan tartó teltségérzetet biztosít, így csökkentve az étvágyat. Magas káliumtartalma révén elősegíti a felesleges víz és só kiürülését a szervezetből.

VÉDI A SZEM EGÉSZSÉGÉT

A-vitamin-tartalmának köszönhetően javítja a látást, lassítja a retina funkciójának romlását bizonyos degeneratív szembetegségek esetén. Emellett lutein és zeaxantin is van benne, ezek csökkenthetik a szürkehályog és az időskori makuladegeneráció kialakulásának esélyét.

JÓ HATÁSSAL VAN A VÉRNYOMÁSRA

A sütőtök magas kálium- és C-vitamin-tartalma segíti a vérnyomás optimalizálását. A tökmagolaj tele van fitoösztrogénekkel, amelyek a kutatások szerint jótékony hatással vannak a magas vérnyomás megelőzésére.

A PIHENTETŐ ALVÁSÉRT

A tökmag gazdag L-triptofán nevű esszenciális aminosavban, amely elősegíti a jó alvást, támogatja a szerotonin nevű hormon termelődését, ami javítja a hangulatot, megszünteti az idegességet és az álmatlanságot.

ÓVJA A SZÍVET

Gazdag bizonyos növényi eredetű vegyületekben, az úgynevezett fitoszterolokban, amelyek csökkentik az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin mennyiségét a szervezetben. Így jó hatással van a szívre és az érrendszerre.

ERŐSÍTI AZ IMMUNRENDSZERT

A sütőtökben lévő A-, C- és E-vitamin, a karotinok, a vas, a magnézium és egyéb tápanyagok segítik a szervezet kórokozókkal szembeni védelmét. A tökmag cinkben gazdag, amely szintén serkenti az immunrendszer működését, védi a szervezetet az oxidatív károsodástól. Vírus- és gombaellenes anyagai is hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez.

BŐRSZÉPÍTŐ

A sütőtök magas A-vitamin-tartalma hozzájárul az öregedés jeleinek késleltetéséhez, és segíti a fiatalos bőr fenntartását. Ezen felül a béta-karotin csökkenti a nap által okozott bőrkárosodást. Az E- és C-vitamin bőrvédőként is ismert, serkenti a kollagéntermelést. A B5-vitamin és a pantoténsav csökkenti az öregedés látható jeleit, halványítja a májfoltokat.

TUDTA?

A sütőtök – különösen a mag – gazdag béta-karotinban és egyéb rákellenes antioxidánsokban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.