időjárás 6°C Melinda, Vivien 2021. December 2.
logo

A meditáció futással is megvalósítható?

Forrás: DIÉTA ÉS FITNESZ
2020.11.16. 13:20
A meditáció futással is megvalósítható?

Ha eddig azt gondolta, hogy meditáció csak lótuszülésben működik, ami viszont nem az ön világa, akkor most javaslunk valami mást. A sétáló meditáció bárki számára könnyen elsajátítható!

A meditáció lényege nem maga az ülés, ezért lehet jó választás a sétáló meditáció is. A meditáció egy szellemi gyakorlat, amellyel fejleszthető az öntudat. Az elme elcsendesítésével, megnyugtatásával elősegíti a fizikai és szellemi egészséget.

Az elme önkéntelen asszociációnak megszüntetésére a testmozgás egy jól használható gyakorlat
Fotó: PEXELS

Jótékony hatásai: oldja a szorongást, javítja a közérzetet, növeli a koncentrációs képességet. A vérnyomást csökkentheti, a keringést fokozhatja. Segíthet a függőségek leküzdésében, valamint álmatlanság esetén is jótékony hatású. Mivel a meditáció során az a lényeg, hogy ne irányítsa a tudatát, csak megfigyelje azt, és ezáltal fedezze fel, élje meg a jelen pillanatot, ezért a gyaloglás tökéletes alkalom a gyakorlására. A sétáló meditáció ideális, ha egyébként is nehezére esik nyugodtan egy helyben maradnia. Nézzük, mit kell tennie!

1. A helyszín

Először is találjon egy olyan helyet, ami a lehető legnyugalmasabb. A választott út – lehet egy ösvény a parkban, az erdőben, vagy akár egy félreeső, csendes folyosó, de semmiképp sem a nagykörút – nem kell, hogy hosszú legyen. Az a fontos, hogy lassan, biztonságosan tudjon haladni rajta mindenféle cél nélkül. Kapcsolja ki a mobiltelefonját. Ha segít az ellazulásban, akkor hallgason közben meditációs zenét.

2. Ne siessen, ne rohanjon!

Ha megvan a helyszín, kezdje azzal, hogy egyszerűen csak megengedi magának az állást. Egy pillanatig nem siet, nem rohan sehova, nem stresszel. Csak álljon egy ponton, érezve a súlyát, amely odanyomja a sarkát és a teljes talpát a földhöz. Figyeljen oda tudatosan azokra az apróbb mozdulatokra, amelyekre azért van szüksége, hogy megtarthassa az egyensúlyát.

3. Érezze a lépést!

Vegyen néhány mély lélegzetet, és induljon el lassan lépkedve. Ne változtasson semmit az átlagos járásához képest, pusztán csak tudatosan végezze a mozdulatokat, figyeljen a lépéseire. Érezze, ahogy leteszi a talpát: elsőként a sarkát, majd gördüljön az egész lábfejee. Érezze, ahogyan a lábujjai összeérnek, milyen érzés a cipőben lenni, milyen a zoknid anyaga. Érezze a talpa alatt a talajt.

Majd a teljes testén végighaladva figyelje az izmai mozgását. Érezze, ahogy a ruhája a testéhez ér és követi a mozgását. Koncentráljon arra is, ahogy a levegő a szabadon lévő bőrfelületéhez ér. Karjai legyenek lazák, lengjenek természetesen.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Túrázáskor nagyon is érdemes nyújtani

Aki rendszeresen fut, jól tudja, hogy a megfelelő bemelegítés és nyújtás milyen fontos szerepet játszik abban, hogy sportolás közben és után is jól érezzük magunkat. Nincs ez másként a túrázásnál sem – írja a Csupasport.hu.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.