Alakkímélő és pénztárcabarát ételek minden napra

Aki szeretne olcsón finom és egészséges ételeket főzni, annak érdemes kipróbálnia az alábbi recepteket. A titok a jó minőségű, de egyszerű alapanyagokban rejlik, a pénztárcabarát tulajdonság mellett ráadásul alakkímélők is.

Forrás: Diéta és Fitnesz2020. 11. 14. 11:50
Illusztráció. Fotó: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénztárcabarát ételek alapjai azok az egészséges alapélelmiszerek, amelyek könnyen, kedvező áron beszerezhetők. Három egészséges és akár a testsúlycsökkentő étrendbe is beilleszthető fogást receptjét mutatjuk meg, a végén pedig egy kis desszertajánlót is talál – írja a Diétaésfitnesz.hu.

Illusztráció. Fotó: Pexels

LENCSEGULYÁS CSIRKEHÚSSAL

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE):

  • 250 g csirkecombfilé (azaz kicsontozva, bőr nélkül)
  • 80 g sárgarépa
  • 80 g lencse
  • 40 g petrezselyemgyökér
  • 1,5 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • őrölt fekete bors
  • ecet
  • ½ evőkanál mustár
  • energiamentes édesítőszer
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma
  • pirospaprika
  • babérlevél
  • friss petrezselyemzöld
  • ELKÉSZÍTÉSE:

    1. A lencsét felhasználás előtt áztassuk be néhány órára, mert így gyorsabban meg fog főni.

    2. A csirkecombot vágjuk 1×1 cm-es kockákra. A zöldségeket tisztítsuk és mossuk meg. A vöröshagymát vágjuk apróra, a sárgarépát, a fehérgyökeret pedig kockákra.

    3. A felforrósított olajon dinszteljük meg a hagymát és a zúzott fokhagymát, majd adjuk hozzá a húst és a zöldségeket, majd pár percig pirítsuk tovább. Szórjuk meg pirospaprikával, és folyamatos kevergetés mellett öntsük fel 1–1,5 liter vízzel. Dobjuk bele a babérlevelet is. Amikor a zöldségek és a hús már félig megfőtt, adjuk hozzá az előre beáztatott, aztán átmosott és lecsepegtetett lencsét is.

    4. Mikor minden majdnem megpuhult, borsozzuk, sózzuk meg a levest. A végén pedig dúsítsuk mustárral, ízesítsük ecettel és ízlés szerint némi energiamentes édesítőszerrel. Szórjuk meg friss petrezselyemzölddel.

    TIPP: Ha sima lencse helyett vörös lencsét használunk, azt felhasználás előtt nem szükséges beáztatni.

    KARFIOLOS-SONKÁS TÉSZTASALÁTA

    HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE):

  • 150 g sovány sonka
  • 90 g karfiol (csak a rózsák)
  • 200 g durumtészta
  • ½ db kígyóuborka
  • 2 db kápia paprika
  • 1 kis fej lila hagyma
  • 1,5 evőkanál olívaolaj
  • frissen őrölt fehér bors
  • ½ db citrom kifacsart leve
  • őrölt szerecsendió
  • pár csepp méz
  • ELKÉSZÍTÉSE:

    1. A karfiolrózsákat mossuk meg, csepegtessük le, majd sós vízben pároljuk kissé roppanósra. A tésztát a csomagoláson található leírás szerint főzzük ki.

    2. A megmosott kígyóuborkát és paprikát, valamint a meghámozott lila hagymát karikázzuk fel. A felcsíkozott vagy kis kockákra vágott sonkát kissé pirítsuk meg.

    3. Dresszingnek az olívaolajat, a citrom levét, a sót keverjük össze (ízlés szerint pár csepp mézet is adhatunk hozzá), majd óvatosan forgassuk össze a kifőtt tésztával, a párolt karfiollal és a csirkesonkával.

    TIPP: A párolt karfiolt kicsit meg is grillezhetjük, hogy kapjon egy kissé sültes, füstös ízt.

    JOGHURTOS-TÁRKONYOS SAVANYÚ KRUMPLILEVES

    HOZZÁVALÓK (6 SZEMÉLYRE):

  • 6-8 közepes burgonya
  • 3 közepes sárgarépa
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál szárított tárkony
  • 1-2 evőkanál ecet
  • 3 babérlevél
  • őrölt pirospaprika
  • 300 g natúr joghurt
  • 1,5 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • őrölt fekete bors
  • a tálaláshoz friss petrezselyemzöld
  • ELKÉSZÍTÉSE:

    1. Hámozzuk meg és vágjuk finomra a vöröshagymát és a fokhagymát. A felhevített olajon kezdjük el együtt dinsztelni. Közben hámozzuk meg a burgonyát, és vágjuk kis kockákra. Dobjuk rá a párolódó hagymákra. Kis idő múlva adjuk hozzá megtisztított, felkarikázott sárgarépát is és puhítsuk együtt.

    2. A zöldséges alapot húzzuk le a tűzről, keverjünk el benne egy jó evőkanálnyi őrölt pirospaprikát. Öntsük fel körülbelül egy liter vízzel. Tegyük vissza a tűzhelyre, dobjuk bele babérlevelet, sózzuk és borsozzuk meg. Forraljuk fel, majd kis lángon főzzük tovább.

    3. Ha már majdnem puhák a zöldségek, a lisztet kavarjuk ki egy kis hideg vízzel, majd vegyítsük el a joghurttal és habarjuk be vele a levest. Szórjuk hozzá a tárkonyt, és pár percig forraljuk együtt. Végül ízlés szerint savanyítsuk némi ecettel és szórjuk meg petrezselyemzölddel.

    (A recept forrása: Vidék íze magazin)

    TIPP: Ha van otthon tárkonyecet, feltétlenül használjuk azt ehhez a recepthez a sima ecet helyett!

    További pénztárcabarát receptekért és a pénztárcabarát édességekért látogasson el a Diéta és Fitnesz oldalára, és olvassa el a teljes cikket!

    Korábbi cikkünkben hangulatjavító ételeket gyűjtöttünk össze, hogy jobb kedvünk legyen. Nem csak a csoki a boldogság kulcsa, ennél sokkal hatásosabb hangulatjavító ételek léteznek.

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.