Alakkímélő és pénztárcabarát ételek minden napra

Aki szeretne olcsón finom és egészséges ételeket főzni, annak érdemes kipróbálnia az alábbi recepteket. A titok a jó minőségű, de egyszerű alapanyagokban rejlik, a pénztárcabarát tulajdonság mellett ráadásul alakkímélők is.

Forrás: Diéta és Fitnesz2020. 11. 14. 11:50
Illusztráció. Fotó: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénztárcabarát ételek alapjai azok az egészséges alapélelmiszerek, amelyek könnyen, kedvező áron beszerezhetők. Három egészséges és akár a testsúlycsökkentő étrendbe is beilleszthető fogást receptjét mutatjuk meg, a végén pedig egy kis desszertajánlót is talál – írja a Diétaésfitnesz.hu.

Illusztráció. Fotó: Pexels

LENCSEGULYÁS CSIRKEHÚSSAL

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE):

  • 250 g csirkecombfilé (azaz kicsontozva, bőr nélkül)
  • 80 g sárgarépa
  • 80 g lencse
  • 40 g petrezselyemgyökér
  • 1,5 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • őrölt fekete bors
  • ecet
  • ½ evőkanál mustár
  • energiamentes édesítőszer
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma
  • pirospaprika
  • babérlevél
  • friss petrezselyemzöld
  • ELKÉSZÍTÉSE:

    1. A lencsét felhasználás előtt áztassuk be néhány órára, mert így gyorsabban meg fog főni.

    2. A csirkecombot vágjuk 1×1 cm-es kockákra. A zöldségeket tisztítsuk és mossuk meg. A vöröshagymát vágjuk apróra, a sárgarépát, a fehérgyökeret pedig kockákra.

    3. A felforrósított olajon dinszteljük meg a hagymát és a zúzott fokhagymát, majd adjuk hozzá a húst és a zöldségeket, majd pár percig pirítsuk tovább. Szórjuk meg pirospaprikával, és folyamatos kevergetés mellett öntsük fel 1–1,5 liter vízzel. Dobjuk bele a babérlevelet is. Amikor a zöldségek és a hús már félig megfőtt, adjuk hozzá az előre beáztatott, aztán átmosott és lecsepegtetett lencsét is.

    4. Mikor minden majdnem megpuhult, borsozzuk, sózzuk meg a levest. A végén pedig dúsítsuk mustárral, ízesítsük ecettel és ízlés szerint némi energiamentes édesítőszerrel. Szórjuk meg friss petrezselyemzölddel.

    TIPP: Ha sima lencse helyett vörös lencsét használunk, azt felhasználás előtt nem szükséges beáztatni.

    KARFIOLOS-SONKÁS TÉSZTASALÁTA

    HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE):

  • 150 g sovány sonka
  • 90 g karfiol (csak a rózsák)
  • 200 g durumtészta
  • ½ db kígyóuborka
  • 2 db kápia paprika
  • 1 kis fej lila hagyma
  • 1,5 evőkanál olívaolaj
  • frissen őrölt fehér bors
  • ½ db citrom kifacsart leve
  • őrölt szerecsendió
  • pár csepp méz
  • ELKÉSZÍTÉSE:

    1. A karfiolrózsákat mossuk meg, csepegtessük le, majd sós vízben pároljuk kissé roppanósra. A tésztát a csomagoláson található leírás szerint főzzük ki.

    2. A megmosott kígyóuborkát és paprikát, valamint a meghámozott lila hagymát karikázzuk fel. A felcsíkozott vagy kis kockákra vágott sonkát kissé pirítsuk meg.

    3. Dresszingnek az olívaolajat, a citrom levét, a sót keverjük össze (ízlés szerint pár csepp mézet is adhatunk hozzá), majd óvatosan forgassuk össze a kifőtt tésztával, a párolt karfiollal és a csirkesonkával.

    TIPP: A párolt karfiolt kicsit meg is grillezhetjük, hogy kapjon egy kissé sültes, füstös ízt.

    JOGHURTOS-TÁRKONYOS SAVANYÚ KRUMPLILEVES

    HOZZÁVALÓK (6 SZEMÉLYRE):

  • 6-8 közepes burgonya
  • 3 közepes sárgarépa
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál szárított tárkony
  • 1-2 evőkanál ecet
  • 3 babérlevél
  • őrölt pirospaprika
  • 300 g natúr joghurt
  • 1,5 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • őrölt fekete bors
  • a tálaláshoz friss petrezselyemzöld
  • ELKÉSZÍTÉSE:

    1. Hámozzuk meg és vágjuk finomra a vöröshagymát és a fokhagymát. A felhevített olajon kezdjük el együtt dinsztelni. Közben hámozzuk meg a burgonyát, és vágjuk kis kockákra. Dobjuk rá a párolódó hagymákra. Kis idő múlva adjuk hozzá megtisztított, felkarikázott sárgarépát is és puhítsuk együtt.

    2. A zöldséges alapot húzzuk le a tűzről, keverjünk el benne egy jó evőkanálnyi őrölt pirospaprikát. Öntsük fel körülbelül egy liter vízzel. Tegyük vissza a tűzhelyre, dobjuk bele babérlevelet, sózzuk és borsozzuk meg. Forraljuk fel, majd kis lángon főzzük tovább.

    3. Ha már majdnem puhák a zöldségek, a lisztet kavarjuk ki egy kis hideg vízzel, majd vegyítsük el a joghurttal és habarjuk be vele a levest. Szórjuk hozzá a tárkonyt, és pár percig forraljuk együtt. Végül ízlés szerint savanyítsuk némi ecettel és szórjuk meg petrezselyemzölddel.

    (A recept forrása: Vidék íze magazin)

    TIPP: Ha van otthon tárkonyecet, feltétlenül használjuk azt ehhez a recepthez a sima ecet helyett!

    További pénztárcabarát receptekért és a pénztárcabarát édességekért látogasson el a Diéta és Fitnesz oldalára, és olvassa el a teljes cikket!

    Korábbi cikkünkben hangulatjavító ételeket gyűjtöttünk össze, hogy jobb kedvünk legyen. Nem csak a csoki a boldogság kulcsa, ennél sokkal hatásosabb hangulatjavító ételek léteznek.

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Google News
    A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.