A pénztárcabarát ételek alapjai azok az egészséges alapélelmiszerek, amelyek könnyen, kedvező áron beszerezhetők. Három egészséges és akár a testsúlycsökkentő étrendbe is beilleszthető fogást receptjét mutatjuk meg, a végén pedig egy kis desszertajánlót is talál – írja a Diétaésfitnesz.hu.

LENCSEGULYÁS CSIRKEHÚSSAL
HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE):
ELKÉSZÍTÉSE:
1. A lencsét felhasználás előtt áztassuk be néhány órára, mert így gyorsabban meg fog főni.
2. A csirkecombot vágjuk 1×1 cm-es kockákra. A zöldségeket tisztítsuk és mossuk meg. A vöröshagymát vágjuk apróra, a sárgarépát, a fehérgyökeret pedig kockákra.
3. A felforrósított olajon dinszteljük meg a hagymát és a zúzott fokhagymát, majd adjuk hozzá a húst és a zöldségeket, majd pár percig pirítsuk tovább. Szórjuk meg pirospaprikával, és folyamatos kevergetés mellett öntsük fel 1–1,5 liter vízzel. Dobjuk bele a babérlevelet is. Amikor a zöldségek és a hús már félig megfőtt, adjuk hozzá az előre beáztatott, aztán átmosott és lecsepegtetett lencsét is.
4. Mikor minden majdnem megpuhult, borsozzuk, sózzuk meg a levest. A végén pedig dúsítsuk mustárral, ízesítsük ecettel és ízlés szerint némi energiamentes édesítőszerrel. Szórjuk meg friss petrezselyemzölddel.
TIPP: Ha sima lencse helyett vörös lencsét használunk, azt felhasználás előtt nem szükséges beáztatni.
KARFIOLOS-SONKÁS TÉSZTASALÁTA
HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE):
ELKÉSZÍTÉSE:
1. A karfiolrózsákat mossuk meg, csepegtessük le, majd sós vízben pároljuk kissé roppanósra. A tésztát a csomagoláson található leírás szerint főzzük ki.
2. A megmosott kígyóuborkát és paprikát, valamint a meghámozott lila hagymát karikázzuk fel. A felcsíkozott vagy kis kockákra vágott sonkát kissé pirítsuk meg.
3. Dresszingnek az olívaolajat, a citrom levét, a sót keverjük össze (ízlés szerint pár csepp mézet is adhatunk hozzá), majd óvatosan forgassuk össze a kifőtt tésztával, a párolt karfiollal és a csirkesonkával.
TIPP: A párolt karfiolt kicsit meg is grillezhetjük, hogy kapjon egy kissé sültes, füstös ízt.
JOGHURTOS-TÁRKONYOS SAVANYÚ KRUMPLILEVES
HOZZÁVALÓK (6 SZEMÉLYRE):
ELKÉSZÍTÉSE:
1. Hámozzuk meg és vágjuk finomra a vöröshagymát és a fokhagymát. A felhevített olajon kezdjük el együtt dinsztelni. Közben hámozzuk meg a burgonyát, és vágjuk kis kockákra. Dobjuk rá a párolódó hagymákra. Kis idő múlva adjuk hozzá megtisztított, felkarikázott sárgarépát is és puhítsuk együtt.