Egyre kevesebben vásárolnak hamis termékeket

A lakosságnak csak a 11 százaléka vásárolt az elmúlt egy évben hamis termékeket, azonban a magyarok egyre kisebb hányada ismeri fel azok egészségkárosító hatását, és a hamisított árucikket vásárlók felelősségre vonásáról is enyhébben vélekednek – derült ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) és a Tárki legfrissebb éves fogyasztói kutatásából.

Forrás: MW2020. 11. 22. 10:36
null
A kép illusztráció Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutatás szerint az elmúlt tíz évben a 2019 és 2020 júliusa közötti időszakban volt a legalacsonyabb a hamis termékeket vásárlók aránya, de rámutat arra is, hogy a lakosság 80 százaléka egyáltalán nem vásárolna hamis vagy kétes forrásból származó terméket.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a hamisított márkás ruházat volt a legkelendőbb az illegális termékek között, a válaszadók 14 százaléka szerzett be ilyen típusú árucikkeket.

Kiemelték:

azok közül, akik az elmúlt egy évben vásároltak hamis terméket, a legtöbben, 62 százalékuk a beszerzett termék alacsonyabb árát jelölték meg fő motivációjuknak.

Emellett fontos tényezőnek jelölték meg a minőséget is, 59 százalékuk ugyanis azért választott illegális forrásból származó termékeket, mert elégedett volt annak minőségével, további 45 százaléknak pedig nem játszott szerepet a döntésben az adott termék legalitása.

A kép illusztráció
Fotó: Flickr

A hamisítás veszélyeinek megítélésével kapcsolatban az előző évekkel összehasonlítva jelentősen csökkent azoknak a válaszadóknak az aránya, akik szerint a hamisítás valóban veszélyes az egészségre: míg a korábbi években folyamatosan 70 százalék felett volt ez az arány, addig idén mindössze a kitöltők 62 százaléka tulajdonított egészségkárosító hatást a hamis árucikkeknek.

A korábbi évekhez képest egyre kevesebben értékelik bűncselekményként a hamisítványok terjesztését:

2020-ban csupán a megkérdezettek 54 százaléka tartja bűncselekménynek a hamisítványok eladását.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Bélyegre került az egy éve átadott Puskás Aréna

A Magyar Posta alkalmi bélyegblokkot bocsátott ki pénteken az egy éve átadott Puskás Aréna tiszteletére.

A sorszámozott bélyegblokk Hefelle Glória grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomdában készült 50 ezer példányban.

A megjelenés napjától megvásárolható az elsőnapi postákon és a Filapostán, továbbá megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is. Az alkalmi bélyegblokkon, a borítékon és a bélyegzőben az Arénáról készült külső és belső felvételek, valamint az intézmény logója szerepel.

A Magyar Posta Zrt. sajtóközleménye emlékeztet rá, hogy Közép-Európa legnagyobb, legkorszerűbb élményarénája 2019. november 15-én, a Magyarország-Uruguay felkészülési labdarúgó-mérkőzéssel nyitotta meg kapuit.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.