A kortizol (kivonható a fülzsírból) egy olyan hormon, amely stressz hatására figyelmeztető jeleket küld az agynak, és ilyenkor a szervezet csaknem összes rendszerét képes befolyásolni, az immunrendszertől kezdve az emésztésen át az alvásig – írja a BBC hírportálja.
A különböző zavarokban, például a szorongásban és a depresszióban játszott szerepe azonban nem teljesen ismert.
A University College London pszichiátere, Andres Herane-Vives azt vizsgálja, hogy mit jelezhet a szervezet megemelkedett vagy lecsökkent kortizolszintje.

A mentális egészségi állapotra vonatkozó tüneteket mutató embereknél elméletileg meg lehetne mérni a kortizolszintet, ami segíthetné a pontosabb – jelenleg nagyrészt egyéni megítélésen alapuló – diagnosztizálást.
A kortizol a vérből is mérhető, ez azonban csak pillanatképet ad a hormon aktuális szintjéről, ráadásul mivel a vérvétel önmagában stresszes lehet a páciensnek, az eredmény nem biztos, hogy a valóságot fogja tükrözni.

Herane-Vives, aki egy újfajta fülpiszkálót is kifejlesztett, amely nem károsítja a dobhártyát, arra volt kíváncsi, hogy a páciens krónikus – hosszú távon fennálló – kortizolszintjét meg lehet-e mérni a szervezet olyan szöveteire fókuszálva, ahol a hormon felgyülemlik. A szakember eleinte a hajtüszőkkel próbálkozott, ám végül a fülzsírból jobb vizsgálati anyagot tudott kivonni. A tanulmány 37 alany bevonásával készült.
Némi továbbfejlesztéssel a módszer egyebek között a glükózszint vagy akár a vírusok elleni antitestek mérésére is alkalmas lehet.
A tudósok szerint migrént okozhat a túlzott kávéfogyasztás
Bár egy vagy két csésze elfogyasztása után talán még nem igazán érzünk változást, de úgy tűnik, hogy ha ezt az adagot napi háromra vagy többre emeljük, azzal növelhetjük a fejfájás kockázatát. A migrént akár komoly fájdalmak is kísérhetik. Becslések szerint világszerte egymilliárd ember szenved emiatt, ami nemcsak legyengítheti a szervezetünket, hanem képtelenné is tesz minket például a napi munkavégzésre vagy épp a rutinfeladatokra.
A kávé migrénben betöltött szerepét eddig nem magyarázták el megfelelően a kutatók, hiszen még a kávé által okozott hatások teljes skálája sem teljesen világos.