Mentális technikák az érzelmi evés ellen

Az érzelmi evés egy óriási csapda: legyőzhetetlennek tűnik, olyan, mintha csak a gyakran mértéktelen mennyiségű étel nyújthatna vigaszt. Azonban néhány mentális trükk elsajátítása megoldást jelenthet a problémára!

Forrás: Diéta és Fitnesz2020. 11. 06. 10:32
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A testét táplálja, ne az érzéseit!” Az érzelmi evés esetében az igazi probléma a fejben van. Az elismert amerikai pszichológus, Susan Albers több sikerkönyvet is írt a témában, ő az úgynevezett mindful eating egyik legnevesebb szakértője. Albers a munkáiban arra keresi a választ, hogy miként lehetünk tudatosabban az étkezéssel kapcsolatban, hogyan étkezzünk örömmel, egészségesen és bűntudat nélkül, illetve milyen mentális technikák segítenek felvenni a harcot az érzelmi evés, a túlevés és persze az ennek következtében fellépő túlsúly ellen. Következzen pár hasznos tanács a mindennapokra – írja a diétaésfitnesz.hu.

Fotó: Pexels

1. ÍRJON 5×5-ÖS LISTÁT!

Ha a figyelmet koncentráltan és célzottan irányítjuk egy adott dologra, akkor a legjobb fegyvert választjuk az érzelmi evés ellen. Hogy néz ki ez a gyakorlatban? Fogjunk egy papírt, és írjuk rá öt olyan ember nevét, akit fel tudunk hívni, ha úgy érezzük, csak evéssel vagyunk képesek megnyugtatni magunkat. Jegyezzünk fel öt relaxációs módszert, ami segíthet elterelni a gondolatainkat. Jegyezzünk fel öt helyet, ahol sikerülhet lazítani, öt mantrát, amit ilyen esetekben ismételgethetünk, valamint öt tevékenységet, amelyekről biztosan tudjuk, hogy elvonja a figyelmünket. Tegyük ki ezt a listát a hűtőszekrényre vagy a konyhában egy jól látható helyre! Legközelebb, amikor nassolnivaló után kutatunk, nézzük meg a listát, és válasszunk a nyugtató módszerek közül. Valamelyik egész biztosan működni fog!

2. A GONDOLATOK MEGTISZTÍTÁSA

Mielőtt nassolni kezdenénk, vessünk be egy vizualizációs gyakorlatot: lélegezzünk mélyeket, és képzeljünk el egy tisztító folyamatot a gondolatainkban. Lehet ez egy autó ablaktörlője vagy egy porszívó működés közben, vagy akár a felmosás folyamata. A lényeg, képzeljük azt, hogy megtisztítjuk a belsőnket, a gondolatainkat a fejünktől a lábujjunkig. Ismételjük ezt meg háromszor!

3. TEKINTSÜNK MAGUNKRA KÍVÜLÁLLÓKÉNT!

Az érzelmi evők gyakran illetik magukat súlyos önkritikával, és tesznek magukra olyan mérgező megjegyzéseket, mint például „csődtömeg vagyok”, vagy „soha semmit nem csinálok jól” stb. Annak ellenére, hogy ezek a gondolatok rövidek, nagyon károsak. Ilyenkor próbáljunk magunkra kívülállóként nézni, eltávolodva a problémáktól.

4. ÁLLÍTSUK LE A NEGATÍV ÉRZÉSEKET!

Ne hagyjuk, hogy rossz érzések uralják az elménket. Térjünk vissza a jelenbe, megakadályozva, hogy az érzéseink felesleges és értelmetlen falási rohamokhoz vezessenek. Jó módszer erre, ha megdolgoztatjuk az agyunkat: vegyünk elő egy könyvet vagy magazint!

5. A TEST A JELENBEN

Nem elég a gondolatainkat a jelenbe irányítani, jó, ha a testünk is emlékeztet, hol vagyunk valójában. Fogjunk egy darab jeget, és érezzük, ahogy elolvad az ujjaink között. Harapjunk citromba, lime-ba vagy grépfrútba, tegyük a kezünket hideg vagy meleg víz alá, nyomjuk az egyik sarkunkat erősen a padlóba stb. Így taníthatjuk meg az agyat arra, hogy ne az evésre gondoljon, és így talán elkerülhető az érzelmi evés is.

6. HAGYJUK A MUNKAHELYI PROBLÉMÁKAT AZ OTTHONON KÍVÜL!

Egy stresszes nap után mi sem egyszerűbb, mint feltépni a hűtő ajtaját, és vigaszra lelni az ételek segítségével. Ehelyett alakítsunk ki új szokásokat. A tippjeinkért, hogy mit tehetünk, amint belépünk a lakásunk ajtaján, olvassa el a teljes cikket a Diéta és Fitnesz oldalán!

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy kimutatható a fülzsírból, hogy mennyire vagyunk stresszesek. Eleinte a hajtüszőkkel próbálkoztak, ám végül a fülviasz bizonyult a jobb vizsgálati anyagnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.