Míg évszázadokkal ezelőtt annak örültek, ha gyarapodtak a zsírpárnák, mert nagyobb eséllyel élték túl a következő éhínséget, az utóbbi bő 100 évben a többség viszont annak örül, ha lead néhány kilót. A zsír, a zsírszövet témájáról Dr. Gajdács Ágnes belgyógyász, obezitológus szakorvos, a MediFat igazgatója mondja el a legfontosabb tudnivalókat – írja a diétaésfitnesz.hu.

ZSÍRBANKUNK: A FEHÉR ZSÍRSZÖVET
A szervezetben legnagyobb mennyiségben előforduló zsírszövetfajta a fehér zsírszövet. A fehér zsírszövetet alkotó szép kerek zsírsejtek egyik fő feladata az energia tárolása. Ha a szervezet energiaigényénél több energiát viszünk be ételekkel, italokkal, amit a mozgásmennyiség nem ellensúlyoz, a zsírsejtek szorgalmasan elraktározzák a felesleges energiát éhezés esetére trigliceridek formájában.
Felnőttek szervezetében normál testösszetétel esetén kb. 40 billió zsírsejt van, zsírfelesleg esetén pedig kb. 80-100 billió vagy még több, ráadásul a normálisnál jóval nagyobb méretű zsírsejt található. A fehér zsírszövetet alkotó zsírsejtek kb. 10 évig élnek, és a tévhittel ellentétben egész életünkben keletkeznek is, akár a zsírleszívás után is. A mennyiségéről a testzsírszázalék-mérés segítségével tájékozódhatunk a legegyszerűbben. (1. táblázat)
MIÉRT HÍZUNK, HOVA HÍZUNK?
Nemcsak a zsír mennyisége, hanem a genetikai és hormonális adottságaink alapján kialakuló elsődleges zsírraktár helye is lényeges. Egyrészt ez határozza meg az alakunkat, másrészt bizonyos betegségek előfordulásával kapcsolatos rizikót is jelez.
Az alma (hasi) típusú zsírraktározás hajlamosít a szív- és keringési, illetve az anyagcsere-betegségekre (pl. cukorbetegség). Míg a körte (csípőtáji) típusú zsírraktározás a visszérbetegségekre és a lipödémára hajlamosít. A változókor táján vagy egyéb hormonális változások esetén alakváltás is bekövetkezhet, amikor a körte típusúak fokozatosan a hasra kezdenek raktározni, és nemcsak a bőr alá, így a zsigeri zsírtömeg akár 49 százalékkal nőhet a menopauza végére. Ha az elsődleges zsírraktárak megtelnek, egyéb területeken is megkezdődik a raktározás, például hasi típus esetén a hát, felkar, nyaki zsírpúp és a toka következik. Majd elhízáskor a sokadlagos zsírraktárak is sorra kerülnek.