Péntek legyen újra a halfogyasztás napja Magyarországon!

A halhús könnyen emészthető, magas fehérjetartalmú, vitaminokban gazdag táplálék.

Forrás: SZABADFOLD.HU2020. 12. 22. 8:46
Lévai Ferenc halászati szakmérnök Forrás: SZABADFOLD.HU
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország Európán belül kiemelkedő édesvízi haltermelő ország. A tógazdasági haltermelésből származó halak a legegészségesebbek, mégsem eszünk eleget belőlük. Sőt, míg a világátlag húsz kiló, nálunk száz emberből négy még soha nem evett halat – mutat rá az elképesztő helyzetre Lévai Ferenc halászati szakmérnök, a halfogyasztás hazai szószólója – írja a szabadfold.hu.

– A televíziót kapcsolgatva azt a megdöbbentő kijelentést hallottam, hogy Magyarországon száz emberből négy még sohasem evett halat. Igaz ez?

– Sajnos igaz. Ráadásul nagyon rossz a halkínálat területi ellátottsága is, azaz például egy Borsod megyei kistelepülésen élő ember nehezen jut halhoz. Soha nem volt a faluban halbolt, nem is jár oda halkereskedői céllal senki sem. A halfogyasztás világátlaga fejenként és évente húsz kiló körül van, nálunk ez az arány hat kiló. A magyarok egy része csak karácsony előtt eszik halat, mintha az az ünnep része lenne, egyébként pedig máskor a főétel csak húsról szólhat. Az emberek gondolkodását meg kell változtatni.

Lévai Ferenc halászati szakmérnök
Fotó: SZABADFOLD.HU

– Már negyven éve is volt „holnap halnap” kampány, nem sok eredménnyel. Most hogyan lehet rábírni a magyarokat arra, hogy egyenek halat?

– Talán az észérvek állandó hangoztatásával. Mindenki számára ismeretes, hogy a halhús könnyen emészthető, magas fehérjetartalmú, vitaminokban gazdag táplálék. Jelentős forrása az ómega-3 zsírsavaknak, amelyekről bebizonyosodott, hogy csökkentik a szívroham kockázatát. A nagy halfogyasztó országok lakói között jóval kevesebb a szív- és érrendszeri beteg. Japánban 75, Portugáliában 68 kiló egy személyre lebontva az évi halfogyasztás mennyisége.

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet céljai között szerepel a hazai haltermelés és -értékesítés erősítése. Ennek érdekében indítottuk el a rendszeres, legalább heti egy alkalommal történő halfogyasztásra ösztönző HalPéntek kampányunkat. Azt szeretnénk elérni, hogy a péntek újra a halfogyasztás napja legyen Magyarországon.

– Pedig elég halhúst termelünk mi idehaza, elég lenne az egész országnak. E helyett?

– Idehaza 24 ezer hektáron történik édesvízi haltermelés. Nagyságrendileg mondom, a Balaton felülete 60 ezer, a Velencei-tó 2600 hektáros. A legnagyobb tógazdaság, a hortobágyi 3 ezer hektáros, a Dunántúlon pedig kisebb halastavak találhatók. Az évi haltermelés 25-30 százaléka exportra megy, a horgászok számára mintegy 30 százalékot adnak el, a maradék 40 százalék kerül nagy- és kiskereskedőkön keresztül a fogyasztókhoz.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Bővült az uniós oltalommal védett magyar termékek köre

Az Akasztói szikiponttyal bővült az uniós oltalommal védett magyar termékek köre – közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.