Péntek legyen újra a halfogyasztás napja Magyarországon!

A halhús könnyen emészthető, magas fehérjetartalmú, vitaminokban gazdag táplálék.

Forrás: SZABADFOLD.HU2020. 12. 22. 8:46
null
Lévai Ferenc halászati szakmérnök Forrás: SZABADFOLD.HU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország Európán belül kiemelkedő édesvízi haltermelő ország. A tógazdasági haltermelésből származó halak a legegészségesebbek, mégsem eszünk eleget belőlük. Sőt, míg a világátlag húsz kiló, nálunk száz emberből négy még soha nem evett halat – mutat rá az elképesztő helyzetre Lévai Ferenc halászati szakmérnök, a halfogyasztás hazai szószólója – írja a szabadfold.hu.

– A televíziót kapcsolgatva azt a megdöbbentő kijelentést hallottam, hogy Magyarországon száz emberből négy még sohasem evett halat. Igaz ez?

– Sajnos igaz. Ráadásul nagyon rossz a halkínálat területi ellátottsága is, azaz például egy Borsod megyei kistelepülésen élő ember nehezen jut halhoz. Soha nem volt a faluban halbolt, nem is jár oda halkereskedői céllal senki sem. A halfogyasztás világátlaga fejenként és évente húsz kiló körül van, nálunk ez az arány hat kiló. A magyarok egy része csak karácsony előtt eszik halat, mintha az az ünnep része lenne, egyébként pedig máskor a főétel csak húsról szólhat. Az emberek gondolkodását meg kell változtatni.

Lévai Ferenc halászati szakmérnök
Fotó: SZABADFOLD.HU

– Már negyven éve is volt „holnap halnap” kampány, nem sok eredménnyel. Most hogyan lehet rábírni a magyarokat arra, hogy egyenek halat?

– Talán az észérvek állandó hangoztatásával. Mindenki számára ismeretes, hogy a halhús könnyen emészthető, magas fehérjetartalmú, vitaminokban gazdag táplálék. Jelentős forrása az ómega-3 zsírsavaknak, amelyekről bebizonyosodott, hogy csökkentik a szívroham kockázatát. A nagy halfogyasztó országok lakói között jóval kevesebb a szív- és érrendszeri beteg. Japánban 75, Portugáliában 68 kiló egy személyre lebontva az évi halfogyasztás mennyisége.

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet céljai között szerepel a hazai haltermelés és -értékesítés erősítése. Ennek érdekében indítottuk el a rendszeres, legalább heti egy alkalommal történő halfogyasztásra ösztönző HalPéntek kampányunkat. Azt szeretnénk elérni, hogy a péntek újra a halfogyasztás napja legyen Magyarországon.

– Pedig elég halhúst termelünk mi idehaza, elég lenne az egész országnak. E helyett?

– Idehaza 24 ezer hektáron történik édesvízi haltermelés. Nagyságrendileg mondom, a Balaton felülete 60 ezer, a Velencei-tó 2600 hektáros. A legnagyobb tógazdaság, a hortobágyi 3 ezer hektáros, a Dunántúlon pedig kisebb halastavak találhatók. Az évi haltermelés 25-30 százaléka exportra megy, a horgászok számára mintegy 30 százalékot adnak el, a maradék 40 százalék kerül nagy- és kiskereskedőkön keresztül a fogyasztókhoz.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Bővült az uniós oltalommal védett magyar termékek köre

Az Akasztói szikiponttyal bővült az uniós oltalommal védett magyar termékek köre – közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.