Téli úszáshoz adott tanácsokat a Balaton-átúszó

Egyre többen döntenek a téli úszás mellett – írja a zaol.hu.

Forrás: MW2020. 12. 08. 15:50
null
A szervezet egyik legfontosabb védekezése a hideg vízben az, hogy a végtagokban a test védelme érdekében lelassítja a vérkeringést Forrás: facebook.com/teli.balaton.atuszas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezzel kapcsolatban osztotta meg gondolatait Zimányi András, első téli Balaton-átúszó. Mint fogalmazott, tisztában kell lenni azzal, hogy ez a tevékenység egészen más megpróbáltatások elé állítja a szervezetet, mint a sima ücsörgés a jeges vízben.

Sekély vízben kell gyakorolni, szükség lesz valakire, aki a közelben tartózkodik. Ugyanis a szervezet egyik legfontosabb védekezése a hideg vízben az, hogy a végtagokban a test védelme érdekében lelassítja a vérkeringést.

Ez igen veszélyes kockázatot jelenthet. Fennáll ugyanis annak a veszélye, hogy a karok és lábak erőtlenné válnak. Erre még rádob egy lapáttal a pánik, ha az erő vezetés közben éppen mély vízben úszunk. A többi kitalálható. Csodálatos az emberi test, mintha megjegyezne minden fontos információt.

Zimányi Andrással ez a legelső úszásánál történt meg, hosszútávúszóként furcsa és ijesztő dologként élte meg, de később már nem jelentkezett nála a probléma. Óvatosnak kell lenni

– nyomatékosította.

Mint írta, a másik kevésbé veszélyes tényező a hideg érzet. A zuhanyhoz hasonlóan úszás közben a test felületein átsiklik a víz. Nem tud kialakulni az vékony védőréteg a bőrfelületen ami valamelyest melegebb annál a víznél, amibe belemegyünk. Vagyis az úszó testét nagyobb hideg éri, de ezt az izommunkával és a fokozott légzéssel történő kalóriaégetés ellensúlyozza.

A szervezet egyik legfontosabb védekezése a hideg vízben az, hogy a végtagokban a test védelme érdekében lelassítja a vérkeringést
Fotó: facebook.com/teli.balaton.atuszas

Hangsúlyozta, a derékra rögzíthető jelzőbója igen fontos biztonsági eszköz baj esetén. Derékig érő vízben is lehetetlen lehet fulladás előtt megtalálni valakit, aki elsüllyed például szédülés, vagy eszméletvesztés miatt. Aki ezt az eszközt használja, azt a közelben tartózkodó segítője pillanatok alatt ki tudja menteni a vízből. Ára körülbelül 4000 Ft, nem összeg, nem kell sajnálni rá a pénzt.

Kitért arra, hogy a jég alatt úszást el kell felejteni. Komoly technikával történik ennek a biztosítása, megfelelő kötelek, világítás, búvár jelenléttel. Évről évre halnak meg emberek jég alatt.

Téli úszás – első kapások

Örvendetes módon egyre többen döntenek a téli úszás mellett. Tisztában kell lenni azonban...

Közzétette: Téli Balaton-átúszás2020. december 2., szerda

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Csak egészséges emberek jegesfürdőzzenek!

Úgy tűnik, óévbúcsúztatás gyanánt egyre divatosabb a jeges vízbe merülés. Újév napján ismét több százan hódoltak ennek a rendkívüli hobbinak Szigligettől Tapolcán, Orfűn és Nagymaroson át Szolnokig. A „nemzet rozmárja”, a gyakorlott jegesfürdőző, ifj. Schirilla György szerint immunerősítő, serkentő hatása van ilyenkor a nyílt színi vízbe merülésnek, de csak a makkegészséges emberek számára.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.