Futással a rák és a cukorbetegség ellen

A Csupa Sport magyar szabadidőfutókat bemutató sorozatának harmadik részében megismerkedhetünk Lippai Zsolttal, aki a diabétesz mellett egy gyógyíthatatlannak vélt betegség ellen is felvette a küzdelmet.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 01. 26. 13:45
null
Lippai Zsolt tudja, ha leáll, állapota ismét rosszabbodhat Forrás: CSUPASPORT.HU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha kiderül, hogy nehezen gyógyítható betegségben szenvedünk, legtöbbünk magába fordulna, és várná a csodát. Nem ezt az utat választotta Lippai Zsolt, akinél évekkel ezelőtt cukorbetegség mellett és gyomorrákot diagnosztizáltak.

„Futásom története több évvel ezelőttre nyúlik vissza – idézi fel emlékeit. – Húszéves koromig magas szinten kézilabdáztam, de egy térdsérülés miatt abba kellett hagynom az aktív sportolást. Emiatt nagyon meghíztam, megesett, hogy csaknem száznegyven kilót mutatott a mérleg. Őszintén szólva ebben az időszakban nem vágytam sportolásra, és nem is nagyon figyeltem magamra. Akkor történt jelentős változás, amikor négy évvel ezelőtt kiderült, cukorbeteg vagyok.

Változtattam az életmódomon, de ahogy mondani szokták, a baj csőstül jön, mivel nem sokkal később gyomorrákot diagnosztizáltak az orvosok. Ez még inkább arra sarkallt, hogy életmódot váltsak, és kigyógyuljak a betegségeimből.”

Először – szigorú orvosi felügyelet mellett – konditerembe kezdett járni, majd belevágott a futásba is. Idővel egyre jobban belelendült, és a futás meghatározó mozgásformává vált az életében.

Lippai Zsolt tudja, ha leáll, állapota ismét rosszabbodhat
Fotó: CSUPASPORT.HU

A rendszeres testmozgásnak és orvosi kezeléseknek köszönhetően, úgy tűnik, sikerül kilábalnia gyógyíthatatlannak vélt betegségéből.

„Eleinte magam edzettem, később megismerkedtem az Ensporttal, amely edzésterveket készít hobbi- és versenyfutóknak. Mag Erika kezdett el foglalkozni velem, aki korábban több neves versenyen is tiszteletre méltó eredményt ért el. Részt vett a Ultrabalatonon, a Korinthoszon és a Spartathlonon is.

Nagyon jó edző, aki az edzésterv összeállításakor figyelembe veszi, a kezelések után éppen milyen állapotban vagyok. A kemoterápia miatt néha valóban hullámzó a teljesítményem, de mindig igyekszem betartani, amit előír.

Szeretném bizonyítani az embereknek, hogy egy súlyos betegség mellett is lehet, sőt kell is sportolnunk. Az orvosaim többször is hangsúlyozták, a futásnak óriási szerepe van a gyógyulásomban.”

Lippai Zsolt jelenleg kísérleti kezelés alatt áll, amelynek részeként minden héten különböző vizsgálatokon és teljesítménymérésen esik át.

Mint mondja, pontosan olyanokon, mint amilyeneken az élsportolók is részt vesznek. A vizsgálatok fő célja, hogy lássák, a cukorbetegség és kemoterápiás kezelés mellett mennyire terhelhető a szervezete.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Futótippek téli álomból ébredőknek

Akár újévi fogadalomból, akár az ünnepek utáni tespedéstől szeretnénk futócipőt húzni, mindenféleképpen szívleljünk meg néhány edzéstanácsot, mert sok kellemetlenségtől kíméljük meg magunkat – írja a csupasport.hu.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.