Hogyan helyettesítsük az írót a receptekben?

Az írót sosem szabad kihagyni a receptből, hiszen nemcsak extra ízt és nedvességet ad a tésztához, de a sütemény textúrájára is hatással van. Ám bizony előfordul, hogy már nyakig vagyunk a sütésben, és akkor eszmélünk fel: nincs otthon író. Mit lehet tenni ilyen esetben, ha nem hagyhatjuk ki a receptből? A megoldás: a helyettesítés – az Origó cikke szerint.

Forrás: origo.hu2021. 02. 26. 18:20
Joghurt egy aranyos üvegcsében Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Citromos tej

Az író leggyakoribb helyettesítője a citromos vagy ecetes tej. A savas alapanyagtól sűrűbb lesz a tej, ezért olyan tökéletes választás.

Egy bögre tejhez adjunk egy evőkanál friss citromlevet vagy ecetet, így kapunk egy bögre íróhelyettesítőt.

Csak keverjük össze, majd hagyjuk állni 5-10 percig. A legjobb eredmény elérése érdekében használjunk magas zsírtartalmú tejet. Tortákat, süteményeket, palacsintát és gofrit készíthetünk a felhasználásával.

Hígított joghurt

A másik jó alternatíva az író helyettesítésére, ha tejjel felhígítjuk a joghurtot. Általában 3:1 arányt szoktak javasolni a joghurt javára. Ha sűrű a joghurt, akkor viszont 2:1 arányban érdemes hígítani. A keveréket azonnal fel lehet használni palacsinták, gofrik, kenyerek és mártások receptjében.

Joghurt egy aranyos üvegcsében
Fotó: Pexels

Hígított tejföl

Hasonlóan a hígított joghurthoz, hígított tejfölt is használhatunk. A tejföl sűrűségétől függően az arány szintén 3:1 vagy 2:1.

A tejfölnek krémes textúrája és kellemes aromája van, ezért lehet vele olyan jól helyettesíteni az írót.

Különösen a mártások és mártogatósok készítésénél javasolják a használatát író helyett.

Kefir

A sima kefir textúrája nagyon hasonlít az íróéhoz, ezért kiválóan helyettesíti. Egy az egyben felhasználhatjuk író helyett a receptekben. A kefir kekszek, torták és sütemények készítésénél jól bevethető.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Tonhalkrém joghurttal: a tízperces vacsora + videó

A tonhalkrém joghurttal kalóriaszegény étel, a tonhalhús magas proteintartalma miatt fogyókúrázóknak is ajánlják, emellett roppant egészséges is, hiszen tele van telítetlen, omega-3 zsírsavval, ami köztudottan jót tesz a szívünknek. Keverje ki, nem bánja meg, különösen, ha valami villámgyors és egészséges, kalóriaszegény ám laktató vacsorára vágyik – írja a mindmegette.hu.

Ha valami gyors, egészséges és laktató vacsorára vágyik, de már unja a szalámis szendvicset, egy-két doboz tonhalkonzervből isteni krémet gyárthat, ami zöldségropogóssal mártogatósként, de szendvicskrémként is megállja a helyét!

Nézze meg a videót a különleges szendvicskrém, a tonhalkrém joghurttal elkészítéséről!

Tovább

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.