Így kell elkezdeni a gluténmentes diétát

Amikor valaki megtudja, hogy cöliákiás, előfordulhat, hogy hirtelen kissé megijed. Ez természetes, hiszen sokszor ez az ijedtség a tudáshiányból fakad. Szerencsére azonban manapság rendkívül sok alternatíva létezik, amelyek megkönnyítik számukra az étkezést. Kiss Monával, aki speciális gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó és író, összegyűjtöttük a legfontosabb alapelveket azoknak, akik most kezdenek bele egy gluténmentes diétába – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 02. 12. 12:01
null
Fontos, hogy mit juttatunk a szervezetünkbe Forrás: Flick
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gluténmentes diéta nagyon nagy odafigyelést igényel. A legnagyobb „tisztasággal„ kell ételeinket elkészíteni, ami azt jelenti, hogy akár egy morzsás asztal vagy vágódeszka is gondot okozhat.

Ezért az első lépés a konyha teljes átreformálása!

Én első körben a konyhában és a spejzben tettem rendet. Mindent, ami fából készült (vágódeszka, fakanál) lecseréltem. Hiszen hiába vannak elmosva, a glutén bekerülhet az apró kis réseikbe. Helyettük műanyag vagy teljesen új, fából készült eszközöket vásároltam. A lábasokat is jól elmostam, és teljesen kitakarítottam a konyhát – meséli Kiss Mona.

Ahogy a konyhában, úgy a spejzben is nagy körültekintéssel kell rendet tenni. Nem elég lecserélni a hagyományos alapanyagokat mentesekre, teljes takarítás szükséges ahhoz, hogy elkerüljük a szennyeződést.

Szennyeződésnek hívják azt, amikor a hagyományos alapanyagok beszennyezik a gluténmenteseket. erre nagyon oda kell figyelni, mert akár egy kis morzsa is tud gondot okozni.

„Vannak olyanok, akik úgymond két konyhát vezetnek: egy hagyományosat és egy gluténmenteset. Ebben az esetben nagyon oda kell figyelni! Érdemes először a gluténmentes étel készítését elvégezni, majd jöhet a hagyományos.

Ám nem szabad elfelejteni, hogy a gluténmentes dolgok nem érintkezhetnek a hagyományos, nem mentes alapanyagokkal. Sőt, olyan konyhai eszközökkel sem, amelyeket korábban nem mentes alapanyagok mérésére használtunk.”

Fontos, hogy mit juttatunk a szervezetünkbe
Fotó: Flick

Mi a következő lépés a konyha kitakarítása után? A vásárlás!

„Vásárlás során alapvetően a gluténmentes termékeket kell beszereznünk, ezt a csomagoláson kis búzaszál áthúzva jelzi. Persze vannak olyan termékek, amiknek összetevője megfelelne a gluténmentes diétának, de a gyártó nem helyezte el a kis „ikont” rajta. Erre azt mondják, egyéni döntés kérdése, de ilyenkor mindig felhívom a személy figyelmét, hogy érdemes a gyártót megkeresni, ráírni ezzel kapcsolatban.„

Vannak dolgok, mint a tészta, amiket le tudunk cserélni, de például, ha kenyeret készítünk, nem elég a hagyományos lisztet lecserélni például rizslisztre.

Szerencsére vannak már különböző gluténmentes lisztkeverékek a piacon, amelyek közül bátran válogathatunk. Lehet találni lisztkeveréket kenyerekhez, pizzához, desszertekhez, piskótához, palacsintához és még sorolhatnánk. Bár a gluténmentes diétára való átállás nehéznek tűnhet, ma már valójában sok alternatívánk és lehetőségünk van.

Fontos továbbá, hogy jól nézzük meg a sütőpor, az ételízesítő vagy a fűszerek csomagolását vásárlás előtt. Fel szokták tüntetni, hogy milyen üzemben készült vagy nyomokban mit tartalmazhat. Érdemes ellenőrizni, mert ezek az alapanyagok is szennyeződhetnek.

Mit kell lecserélni újdonsült diétázóként?

• lisztek

• tészták

• sütőpor

• élesztő

• fűszerek

Ezek elengedetlen hozzátartozói a gluténmentes diétának. Ám Mona ad még egy extra jó tanácsot, amire muszáj figyelni.

Figyeljünk a tanácsokra
Fotó: Flickr

Mindig olvasni kell az összetevőket. Előfordulhat, hogy veszünk egy terméket, ami ma még gluténmentes, de holnap már nem az. Ezalatt azt értem, hogy a gyártás során szennyeződhet, vagy éppen a termék összetevőin változtattak.

„Illetve ott vannak az édességek is. Ezen is feltüntetik a kis gluténmentes ikont, de van például olyan csokoládé, amin nincs rajta. Én az ilyen esetekben mindig megkeresem a gyártót, ahogy fentebb is javasoltam.”

Mire kell még figyelni?

A tejtermékekre, amelyeket a gluténmentes diéta kezdetén érdemes elhagyni egy időre, mert így a bélbolyhok hamarabb regenerálódnak.

A gluténmentes főzés szabályai

„Ha készítünk egy rántott gombát a család egy részének hagyományos, saját részünkre mentes panírozással, akkor még véletlenül se a hagyományossal kezdjük a sütést, hanem a mentessel. Mert ha fordítva csináljuk, az már sajnos szennyeződésnek számít.„

A lisztek esetén van picit nehezebb dolgunk, hiszen a mentes lisztek teljesen másképp viselkednek, mint a hagyományosak. nincs benne ugye a glutén, ami ruganyossá teszi a tésztát, és más a folyadékigényük is.

„Én a diétám elején több hónapig kísérleteztem, mire egy ehető kenyeret tudtam sütni magamnak. Ki kell tapasztalni a liszteket is, mert ahány márkájú, annyiféleképpen működhet. Ez alatt azt értem, hogy ha valamelyikben több a rost, az több nedves alapanyagot fog igényelni. Ízre is lehet más, hiszen talán az egyikben több a kukorica. vagy a rizsliszt. Tehát itt is érdemes próbálgatni, kinek melyik fog ízleni, úgymond ”bejönni„.”

És amiről még nem beszéltünk, azok a bakik.

„A diétám kezdetén nekem is volt olyan, amire hirtelen az ember nem is gondolna. A kislányom beleivott az üdítőmbe étkezés után, de nem tudtam róla, majd én is beleittam. 1-2 óra múlva már éreztem, hogy valami nem stimmel, kezdtem puffadni és fájt a hasam. Végigvezettem, hogy mit ettem aznap, és még gondolkodtam is, hogy pedig semmi olyat (én nagyon figyelek a diéta betartására).

Majd amikor láttam, hogy a kislány megint nyúl az üdítőmért, akkor esett le. rákérdeztem, és mondta, hogy igen, evés után beleivott, kis morzsás szájjal, ami már ugye egy szennyeződési lehetőség.

Szerencsére idővel ő és az egész családom megtanulta, hogy mit lehet, és mit nem. Ez nagyon fontos azt gondolom. Elengedhetetlen, hogy a család is támogassa ebben az embert.„

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Öt tévhit a gluténmentes étkezésről, amit jó, ha tud

Mivel a gluténérzékenység egyre több családban jelent problémát az ünnepi asztaloknál, az Ed.Haas összegyűjtötte a leggyakoribb tévhiteket a gluténmentes étkezésről és a legjobb ünnepi megoldásokat, melyeknek köszönhetően kompromisszumok nélkül süthetünk-főzhetünk gluténmentesen – írja a mindmegette.hu.

Gluténérzékenyek Titkos Társasága

Ha nem éled, nem tudhatod! – Mintha a gluténérzékenyek egy titkos szekta tagjai lennének, és a nem beavatottak nem tudhatják, hogy kell egy mentes ételnek nekifogni; sőt az erről való tudás vetekszik az emelt szintű atomfizikával. Ez szerencsére nem így van, hiszen rengeteg hétköznapi étel önmagában gluténmentes. Sőt a hagyományos karácsonyi menüben szereplő fogások egy része is ilyen. A halászlé, a töltött káposzta, bármilyen sült hús vagy hal és a köretek nagy része, például a rizs és a krumpli sem tartalmaz glutént, tehát az egész család fogyaszthatja. A keresztszennyeződésre ettől függetlenül figyelni kell persze.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.