A legnagyobb mítoszok a gluténérzékenységgel kapcsolatban

Nincs könnyű helyzetben, aki gluténérzékeny, mert még mindig túl sok tévhit él az emberekben a betegséggel kapcsolatban.

Forrás: dietaesfitnesz.hu2021. 03. 28. 10:44
null
A gluténérzékenységgel élőknek számos szabályt kell betartaniuk, de ehhez manapság sokféle segítséget kaphatnak Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs könnyű helyzetben, aki gluténérzékeny. Nem azért, mert nehéz kezelni az állapotát, sokkal inkább azért, mert még mindig túl sok tévhit él az emberekben a gluténérzékenységgel kapcsolatban – írja a Diéta és Fitnesz.

A SÜTIK DRÁGÁK ÉS ÍZETLENEK

Makacsul tartja magát a nézet, miszerint a gluténmentes alapanyagokból készült kételek – főleg a sütemények – élvezhetetlenek, leginkább fűrészporhoz hasonlít az ízük és az állaguk is. Mindehhez ráadásul nagyon drágán lehet hozzájutni, tehát duplán is sajnálhatjuk a gluténérzékenyeket. Az, hogy drága, relatív persze, de azért elmondhatjuk: ma már olyanszéles a megfizethető gluténmentes alapanyagok kínálata, hogy bárki bármikor könnyen készíthet mentes desszertet.

Fontos, hogy nem csak a hagyományos liszt, de a sütőpor, sőt a pudingpor is tartalmazhat glutént, ezért a hozzávalóknál is gondoljuk végig, hogy melyiket kell mentes változatra cserélnünk.

Sajnálkozás, minden tudományos alapot nélkülöző jó tanácsok – ismerőshelyzet egy gluténérzékenynek. Hiába az egyre több tudományosan bizonyított tény, mégis vannak olyan hamis állítások, amelyek megkeserítik a mindennapokat.

A PÉKSÜTEMÉNYEK EHETETLENEK

A kenyér és a péksütemények sarkalatos pontjai a gluténmentes diétának. Sajnos akármennyire próbálkozunk, a búzalisztből készült kenyér állagát nehéz elérni mentes lisztekkel. (Mivel a glutén egy szerkezetalakító fehérje, a hiánya nagyban befolyásolja a mentes pékáruk állagát és minőségét.) Azért kétségbeesni nem kell, ma már kaphatók olyan gluténmentes kenyérlisztkeverékek, amelyekkel jó minőségű kenyér süthető.

GLUTÉNMENTES DIÉTÁVAL FOGYÓZOM

Ismerjük a divat-gluténmentességet és a fogyókúrázók tévedését. Önmagában az, hogy egy termék gluténmentes, még messze nem jelenti azt, hogy egészséges is. Mivel a glutén hiánya befolyásolja az állagot és a tésztaszerkezetet, nagyon sok gluténmentes termék tartalmaz több cukrot vagy hozzáadott zsiradékot a megfelelő állag elérése érdekében, ezért is jobb, ha magunk készítjük.

A gluténmentes lisztek szénhidráttartalma a legtöbb esetben hasonló a búzalisztéhez, ugyanúgy finomított, gyorsan felszívódó szénhidrátok.

Természetesen gluténérzékenyként a mentes diéta szükségszerű, és lehet egészséges étrendet követni glutén nélkül is, de önmagában a gluténmentesség nem jelenti azt, hogy egy termék egészséges.

A gluténérzékenységgel élőknek számos szabályt kell betartaniuk, de ehhez manapság sokféle segítséget kaphatnak
Fotó: unsplash

EGY FALAT NEM ÁRTHAT

„Mit kell finnyáskodni, egy falattól nem halsz meg…” Igen, csakhogy a gluténérzékenység nem egyenlő azzal, hogy válogatós vagy. Ez egy autoimmun betegség, amelyre csak az életen át tartó,100 százalékig gluténmentes diéta nyújt megoldást. Egy gluténérzékeny ember szervezete számára a legkisebb szennyeződés is durva tünetekkel és hosszú távon komoly egészségügyi kockázattal járhat!

Ezért figyeljünk arra, hogy a gluténmentes alapanyagokat mindig külön tároljuk, az ételeket mindig külön készítsük el és külön kezeljük, ne tegyük egy tálba például a zsemlemorzsás és a kukoricalisztes rántott húst, mert azt már nem fogyaszthatja egy gluténérzékeny.

Ha neki főzünk, a legjobb, ha az egész menüt gluténmentesre tervezzük, hiszen így kerülhetjük el a legkönnyebben a keresztszennyeződést, és megkönnyítjük a saját dolgunkat is.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Így kell elkezdeni a gluténmentes diétát

Amikor valaki megtudja, hogy cöliákiás, előfordulhat, hogy hirtelen kissé megijed. Ez természetes, hiszen sokszor ez az ijedtség a tudáshiányból fakad. Szerencsére azonban manapság rendkívül sok alternatíva létezik, amelyek megkönnyítik számukra az étkezést.

A cikk ITT olvasható tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.