Hat év után újra összeszámolják az orrszarvúkat Nepálban

Az állatszámlálást ötévente tartják, a tavalyit azonban elhalasztották a koronavírus-járvány miatt.

Forrás: MTI2021. 03. 22. 18:14
null
Hat év után újra összeszámolják az orrszarvúakat Nepálban Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat év után újra összeszámolják az orrszarvúkat Nepálban, ahol legutóbb 645 rinocéroszt találtak, túlnyomó többségüket a Csitvan Nemzeti Parkban.

Az állatszámlálást ötévente tartják, a tavalyit azonban elhalasztották a koronavírus-járvány miatt.

A mostani számlálást hétfőn kezdték a Csitvan és a Parsza Nemzeti Parkban, szerdán a Bardija, pénteken pedig a Suklaphanta Nemzeti Parkban folytatják. 2015-ben a 645 orrszarvú közül 605-öt a Csitvan Nemzeti Parkban számoltak össze.

A katmandui kormány által elrendelt számlálást három hét alatt tervezik befejezni, az eredmény egy hónapon belül várható.

Az országos orrszarvúszámlálásban háromszáz, külön e célra felkészített ember vesz részt, őket hatvan elefánt segíti az őserdők bejárásában az ország déli síkvidékén található négy nemzeti parkban.

Hat év után újra összeszámolják az orrszarvúkat Nepálban
Fotó: Pixabay

A hétfői nyitóceremónián a himalájai ország erdő- és környezetügyi minisztere aggodalmának adott hangot amiatt, hogy egyre több orrszarvút ölnek meg vadorzók, és felszólította a helyi hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent az orvvadászat ellen.

Hangsúlyozta, hogy az orrszarvúak nagyon fontosak Nepál idegenforgalma számára, mert sok turista miattuk látogat az országba.

A 2020 júliusával kezdődött pénzügyi évben eddig 26 orrszarvút öltek meg Nepálban.

Nepálban 1994-ben tartottak először orrszarvúszámlálást, az idei már a hetedik. A mostani akcióra 108 ezer dollárnak megfelelő összeget költenek.

A borítókép illusztráció

Így ütik el az időt egy csehországi állatkert unatkozó csimpánzai

Élőben követik figyelemmel egy másik állatkert főemlőseinek mindennapjait egy csehországi szafaripark csimpánzai, amelyek unatkoznak a koronavírus-járvány miatt távol maradó látogatók nélkül.

Az észak-csehországi Dvur Králové-i Szafariparkban egy hatalmas kijelzőt állítottak fel a csimpánzok kifutójában, hogy az állatok láthassák, mit csinálnak társaik az ország déli részén lévő Brno állatkertjében.

Az intézmény még a múlt héten kezdett bele a kísérleti projektbe, hogy hat csimpánza számára izgalmasabbá tegye a mindennapokat.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.