Mosómedve-kifutóra gyűjt a Budakeszi Vadaspark

A Budakeszi Vadasparkban jelenleg két mosómedve él, Salamon és Gordon.

Forrás: MTI2021. 04. 26. 8:45
null
Mosómedve-kifutóra gyűjt a Budakeszi Vadaspark, ezért adományozásra kéri támogatóit Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mosómedve-kifutóra gyűjt a Budakeszi Vadaspark, ezért adományozásra kéri támogatóit. Emellett az idén is megrendezi a Fuss, Forest! Jótékonysági Futást, amellyel szintén a fejlesztést lehet támogatni – közölte pénteken az MTI-vel az intézmény.

Az építendő infrastruktúra, a ház, a környezetgazdagítási elemek és a tereptárgyak négy millió forintba kerülnek. Az állatok életminőségét javító fejlesztésnek köszönhetően az emlősök nagyobb élettérben élvezhetik majd a mindennapokat, a látogatók pedig testközelből szemlélhetik őket. A szellősebb tereknek köszönhetően további környezetgazdagítási eszközök, mint például mászókák, mosómedve-játszótér és medence elhelyezésére is lehetőség nyílik – olvasható a közleményben. A jelenlegi, felszabaduló kifutót a rókák vehetik majd birtokba és a többi állat is nagyobb helyre költözhet.

A támogatásokat a Budakeszi Vadaspark hivatalos bankszámlaszámára lehet elküldeni. Emellett a park és a CoffeeRUN idén is megrendezi a tavaly debütált, nagy sikerű Fuss, Forest! Jótékonysági Futást. A nagy mosómedve küldetés elnevezést kapott sportversenyen a nevezők a mosómedvék új kifutójának megépülését támogatják – emlékeztet a kommüniké. A versenyre az Erdei Futás weboldalán lehet jelentkezni.

Mosómedve-kifutóra gyűjt a Budakeszi Vadaspark, ezért adományozásra kéri támogatóit
Fotó: Pixabay

A mosómedvéket (Procyon lotor) leginkább banditaszerű álarcukról, méretes bundájukról és gyűrűs csíkozású farkukról ismerhetők fel. Észak-amerikai származásuk miatt betelepült fajként tartják számon őket. Kiváló alkalmazkodóképességüknek köszönhetően hamar elterjedtek Magyarországon is, de legnagyobb európai populációjukat Németországban találjuk.

A Budakeszi Vadasparkban jelenleg két mosómedve él, Salamon és Gordon. Ez utóbbi állat a zárva tartás ideje alatt érkezett, így a látogatók személyesen még nem találkozhattak vele. Bár a fiatal jövevény minden szükséges állatorvosi kezelést megkapott, maradása attól függ, hogy mennyire tud összeszokni lakótársával – áll az összegzésben, amely arra is kitér, hogy ha Gordon végül más állatkertbe költözik, a Vadaspark az állatkertek szövetségén keresztül igyekszik Salamon számára megfelelő társat találni.

A borítókép illusztráció

A változékony idő komoly gond a méhek és méhészek számára

A szeszélyes időjárás a méhészek számára is sok gondot okoz. Néhány hét múlva kiderül, mekkora a fagykár az akácosokban – írja a veol.hu.

Szabó Krisztián, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) pápai csoportjának elnöke elmondta, saját tapasztalatai, illetve a környékbeli méhészek beszámolói szerint nem teleltek rosszul a méhek, csak egy-két esetben fordult elő nagyobb pusztulás; a tavaszi időjárás azonban rendkívül kedvezőtlen.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.