Szabó Krisztián, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) pápai csoportjának elnöke elmondta, saját tapasztalatai, illetve a környékbeli méhészek beszámolói szerint nem teleltek rosszul a méhek, csak egy-két esetben fordult elő nagyobb pusztulás; a tavaszi időjárás azonban rendkívül kedvezőtlen.
– Már február elején beköszöntött az enyhébb, tavaszias idő. Ekkor a méhcsaládok fejlődése is megindulhatott volna, ám szinte azonnal érkezett egy hidegbetörés, így leállt a fejlődés.
A méhek bélrendszerében ugyanis ki kell alakulnia egy bizonyos mikroflórának, hogy képesek legyenek megemészteni a virágport, amiből pempőt tudnak termelni a dajkáláshoz. Ehhez 3-5 nap szükséges. Azonban eddig a tavasz is úgy alakult, hogy a néhány napos jó idő után mindig újabb hidegfront érkezett. Ez a hullámzó időjárás nagyon rossz a méheknek, nem tudják követni, amit a növények produkálnak, le vannak maradva – magyarázta Szabó Krisztán. Hozzátette, a korábbi évek hasonló időszakához képest gyengébbek a méhcsaládok.

Fotó: unsplash
A pápai csoport elnöke rámutatott, az időjárás a növényeket sem kímélte:
valószínű, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is elfagytak az akác rügyei.
Az ország nagy akácosaiban feltehetőleg mindenhol mínusz 6 Celsius-fok alá esett a hőmérséklet. – Nagyjából két hét múlva derül ki, hogy mekkora lett a fagykár. A repce esetében pedig az aszály okozott komoly gondot. Azonban hiába is mézelne hamarosan a repce, nagyon gyengén tudnák csak kihasználni a méhek, hiszen a fejlődésük még el van maradva attól, ahogy a repce áll – tette hozzá Szabó Krisztián.
Mint mondta, ha maradt valamennyi akác, az május végén kezd majd mézelni. Akkorra már a méhállományok egy része képes lenne akácmézet termelni. – Minden méhész erre vár, mert a tavalyi év ebből a szempontból nem volt kielégítő, sőt, az előző néhány év sem mondható kimagaslónak – hangsúlyozta az OMME pápai csoportjának elnöke.
Megjegyezte, bárhogy is lesz, a méhészek többsége nem keseredik el, mert az akácon túl is van élet, és igyekeznek kihasználni a lehetőségeket.
A teljes cikk ITT olvasható el.