Több rekordot is megdöntöttek a Mount Everest hegymászói

Számos rekordot megdöntöttek az elmúlt napokban a Mount Everest hegymászói: egy volt hongkongi tanárnő lett az első nő, aki a leggyorsabban jutott fel a világ legmagasabb csúcsára, egy 75 éves nyugdíjas ügyvéd a legidősebb amerikaiként hódította meg a csúcsot és egy kínai vak férfi az első ázsiai látásvesztett, aki a nepáli oldalról felért az Everestre.

Forrás: MTI2021. 05. 30. 18:13
A slow descent - Hillary Step
Hegymászók az Everesten, a Hillary-lépcsőn. Hibahatárok Fotó: Bradley Jackson Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 45 éves Cang Jun-Hongnak 25 óra 50 perc alatt sikerült feljutni a hegycsúcsra az alaptáborból. A hegymászók általában napokat töltenek a különböző magasságokban felállított táborokban az előtt, hogy csúcstámadásra indulnának. Május 11-i csúcstáamdása a rossz idő miatt sikertelen volt.

Cang egy nepáli nő, Phunjo Jhangmu rekordját döntötte meg, aki 2017-ben 39 óra 6 perc alatt jutott fel az Everestre.

„Megkönnyebbültem, és boldog vagyok, mert nem rekorddöntésre készültem. Csak magamat akartam kipróbálni” – mondta a volt tanárnő újságíróknak.

A 75 éves Arthur Muir május 23-án ért fel az Everestre. A hatszoros nagypapa 68 évesen kezdett hegyet mászni Alaszka és Dél-Amerika hegyeiben.

Utolsó unokája ép akkor született, amikor megmászta a világ legmagasabb hegycsúcsát. 2019-ben fel kellett adnia a csúcstámadást, mert leesett egy létráról és bokáját törte.

Nagyon kimerült a hegycsúcs megmászásában, mert a csúcstámadáskor igen rossz volt az időjárás. „Őszintén, meglepődtem, amikor felértem, nagyon fáradt voltam, hogy kiegyenesedjek a nagyon szeles és nagyon hideg időben” – mondta vasárnap katmandui visszatérése után. Muir előtt a 67 éves Bill Burke volt a legidősebb amerikai, aki feljutott a Mount Everestre.

Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó szerdán indult el a világ megmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest „tiszta”, azaz pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélküli megmászására, és még aznap feljutott a második magaslati táborba, amelyet 6500 méteres magasságban épített ki magának.

(A borítóképen hegymászók az Everesten, a Hillary-lépcsőn. Fotó: Getty Images)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.