A legegészségesebb köretek

A burgonya, a fehér rizs és a tészta mellett számos körettel tehető változatosabbá az étrendünk. Magas rost-, vitamin- és tápanyagtartalmuk miatt itt az ideje, hogy kipróbáljuk sovány húsok vagy halak mellé – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 06. 05. 9:20
null
Hajdina Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Quinoa

A quinoáról már megírta a CsupaSport magazin, hogy a NASA is szuperélelmiszernek minősítette, az űrhajósok táplálékának egyik összetevője. Az inkák aranya néven ismert quinoa az egyik legnépszerűbb gabonafajta. Az egészségre jótékony hatású telítetlen zsírsavakat tartalmaz, omega-3-ban gazdag, könnyen emészthető, zsírégető hatású és lassan lebomló szénhidrát. Gluténmentes, magas a fehérjetartalma, ezért a vegetáriánusok is nagyon szeretik.

Quinoa
Fotó: PIXABAY

Kuszkusz

Hántolatlan, őröletlen vagy durvára őrölt durumbúzából készül. Kiváló alapanyaga sós és édes ételeknek, desszerteknek is. A benne található szelén hatékony antioxidáns, amely szerepet játszik a vérrögképződés megakadályozásában. Káliumtartalma pedig csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A boltokban kapható kuszkuszt nem kell főzni, csak kétszeres mennyiségű forró, lobogó vízzel leönteni és lefedni. Kiváló köretnek, de gyümölccsel, zöldséggel összekeverve is remek étel.

Kuszkusz
Fotó: PIXABAY

Bulgur

Tulajdonképpen tört búza, a még éretlen vagy meghántolt búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik. A bulgur kiváló alternatívája a rizsnek, sok benne a rost, vagyis egy csésze bulgur a napi rostbevitel 25 %-át fedezi. Emellett vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagabb, mint a rizs vagy a kuszkusz. A glikémiás indexe 46, míg a fehér rizsé 70-90 körül van. Elkészíteni a rizshez hasonlóan lehet, remek köret húsok mellé, de kiváló alapanyaga salátáknak is.

Bulgur
Fotó: PIXABAY

Köles

Az egyik legősibb termesztésű gabonaféle. A gabonák királyának is tartják, mivel az egyetlen, amely teljes értékű fehérjéket tartalmaz, és amely lúgosítja a szervezetet. Könnyű megemészteni, mert kevesebb keményítőt tartalmaz. Gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, különösen a káliumban, amely jótékony hatással bír a szívizom működésére. Ha gyorsan szeretnél lefogyni éhezés nélkül, akkor a köleskását neked találták ki.

Hajdina

A keserűfűfélékhez tartozik, de mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes magja hasonlít a búzához. Értékes vitaminforrás, jelentős a B1-, B2-, E- és P-vitamintartalma, de ásványi anyagokban is gazdag, magas a rost- és proteintartalma. Az egész szemű hajdina hatékonyan segíti a fogyást, kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a búza. Nyersen, pörkölve, főzve fogyaszthatjuk, míg a gluténérzékenyek őrölve, lisztként is használhatják.

Hajdina
Fotó: PIXABAY

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.