Ilyen hatással van a kék fény a szervezetre

A legtöbben sok időt töltünk a képernyő előtt, dolgozunk, híreket olvasunk vagy filmet nézünk. Akár kötelezettségből, akár kikapcsolódásként nézzük a kijelzőt, a túlzott kék fény káros hatással lehet egészségügyi állapotunkra – írja a gyogyzona.hu.

Forrás: gyogyzona.hu2021. 07. 20. 16:14
null
Érdemes a képernyő színeit melegebb tónusúra állítani, mely csökkenti a kék fény intenzitását Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kék fényt a Nap bocsátja ki, és a látható fényspektrum többi színével együtt mindig körülvesz minket. A kék fény hullámhossza rövidebb és energiája nagyobb, mint más színeké, majdnem olyan erős, mint az UV-sugaraké, melyek káros hatással vannak a szemre és a bőrre.Az embereket minden eddiginél több kék fény éri a LED-technológiát alkalmazó digitális eszközök széles körű használata miatt.

Kék fény hatása a szemre

Az elektronikus eszközök által kibocsátott kék fény olyan problémákhoz kapcsolható, mint a túlerőltetett szemek, a homályos látás és a szemszárazság, mely a felhasználók felét érinti, de hosszútávon a szürkehályog kialakulásához is vezethet.

Honnan tudhatjuk, hogy túl sok kék fény éri a szemünket? A tünetek a következők:

  • száraz, fáradt, fájó vagy irritált szemek
  • fejfájás
  • hunyorítástól fáradt arcizmok
  • Érdemes a képernyő színeit melegebb tónusúra állítani, mely csökkenti a kék fény intenzitását
    Fotó: unsplash

    Kék fény hatása az alvásra

    Az elalvás előtti képernyőidő rosszabb minőségű alváshoz vezethet. Ahogy kint sötétedik, a szervezet elkezd melatonint, azaz az alvási hormont termelni, azonban a kijelző által kibocsátott kék fény megzavarja ezt a folyamatot, azt jelzi az agynak, hogy ébredjen fel, ahelyett, hogy nyugalmi állapotba kerülne.

    A kék fény hatásainak minimalizálásáról ITT olvashat.

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.