időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

5+1 komponista, akik miatt érdemes komolyzenét hallgatni + videók

Forrás: thatslife.hu
2021.08.01. 09:07 2021.09.13. 09:24
5+1 komponista, akik miatt érdemes komolyzenét hallgatni + videók

Vannak zeneszerzők, akiknek a nevét mindenki hallotta már, ám műveiket jóval kevesebben ismerik fel. Íme 5+1 zeneszerző legkiválóbb szerzeményei a thatslife.hu gyűjtése alapján.

#5 – Ludwig van Beethoven: Holdfény-szonáta

Az első tételt valószínűleg mindenki felismeri, a második viszont lesz, akinek ismeretlenül hangzik majd. Nem véletlenül, hisz az első és a harmadik tétel az, amelyet reklámokban, filmekben és egyéb helyeken hallhatunk. Ám ahhoz képest, milyen keveset szerepel a mainstreamben, lehet, hogy pont a második tétel tűnik majd a legszebbnek mind közül.

A videó leírásánál látható, melyik tétel hány percnél kezdődik.

#4 – Antonio Vivaldi: Tél

A Négy Évszakot mindenki ismeri, de legalábbis hallott már belőle részleteket. Talán a média által leggyakrabban felhasznált klasszikuszenei műről van szó. Az oratórium talán legszebb tétele a Tél.

Henryk Siemiradzki – Chopin concert (1887)
Fotó: Wikipédia

#3 – Fréderik Chopin: Téli Szél

Maradva a tél témájánál, Chopin zongoraetűdje meglepetésekkel és váratlan droppokkal teletűzdelt. A zeneszerző számtalan etűdöt hagyott hátra, ez talán közülük a nagyközönség számára legismertebb, és ez nem véletlen.

Chopin kora nagy rocksztárja volt ugyan, de közel sem volt akkora, mint a második helyezett...

A cikk ITT olvasható tovább.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.