A klimax nemcsak érzelmileg borítja meg a nőket, hiszen ekkor indul meg a test durva átalakulása is. Akár tíz-húsz kilogramm túlsúly is felkúszhat a legkényesebb területekre, melyet később szinte lehetetlen eltüntetni – olvasható a Diétaésfitnesz.hu cikkében.
A ZSÍR VALÓJÁBAN A BARÁTUNK!
Egy új svéd kutatás szerint a menopauza után járó hölgyek esetében a paleoétrend nemhogy növeli, hanem egyenesen csökkenti a hasi zsír mennyiségét, s ezzel együtt a testsúlyt. Ráadásul arról is gondoskodik, hogy a vérben a jó zsírsavak aránya növekedjen a rossz zsírsavakkal szemben. Caroline Blomquist, a svédországi Umea Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője szerint a többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag paleodiéta hosszú távon is segíti az elhízással kapcsolatos problémák, például a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri gondok, a szívroham és a stroke megelőzését.
PRÓBÁLJUK MEG CUKOR NÉLKÜL!
A felmérés során hetven elhízott, menopauza után lévő nőt vizsgáltak két évig: a résztvevők egyik csoportja paleodiétát követett, amelyben elsősorban sovány hús, hal, tojás, zöldségek, gyümölcsök, diófélék, valamint zsiradékforrásként repce- és olívaolaj, illetve avokádó szerepelt. Esetükben kizárták a tejtermékeket, a gabonaféléket, a hozzáadott sót és cukrot. Az ebbe a csoportba tartozók vérében lényegesen kevesebb lett a „rossz” telített zsír, ez pedig közismerten véd a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a 2-es típusú cukorbetegség ellen.
A másik csoportba tartozók a hagyományos diéta szerint étkeztek, az általuk naponta bevitt kalóriamennyiség 55 százaléka szénhidrátokból származott, viszonylag kevés fehérjével és zsiradékkal.
ÍME, AZ EREDMÉNY!
Mindkét csoport tagjai dietetikus segítségével naplózták az étrendjüket. A paleodiétát követők látványosan veszítettek testsúlyukból, és a vérükben sokkal egészségesebben alakult a zsírsavak aránya. Az inzulinrezisztenciával összefüggésbe hozott zsírsavakból is jóval kevesebb volt a vérükben.
A PALEODIÉTA LÉNYEGE
A paleodiéta követői szerint a szervezetnek vissza kell térnie az őskori ember táplálkozásához, de ehhez bizonyos élelmiszereket és nyersanyagokat ki kell iktatnunk az étrendünkből. Ez a fajta fogyókúra a természetes, ipari feldolgozástól mentes élelmiszereket állítja a középpontba, és szigorúan tiltja a tejből, tejtermékekből és a gabonafélékből (búza, kukorica, rizs) készült termékek (kenyér, liszt, tésztafélék, stb.) fogyasztását. Hasonlóan nemkívánatosak az üdítő, az alkoholos italok, a fűszerek, a burgonya, a színezékkel, ízesítővel vagy édesítővel dúsított termékek. Továbbá nem fogyaszthatunk babféléket, cukrot, csírákat, olajat, mogyoróféléket, keményítőt és más olyan élelmiszereket, amelyek a mai kor készítményei. Ennek az étrendnek is a hús az alapja, és felváltva ehetjük a szárnyast, a nehéz húsokat, a halat, a tenger gyümölcseit, valamint a zöldséget és a gyümölcsöket.
(A borítókép illusztráció. Fotó: Pexels)