Ötven felett is lehet könnyű a diéta, íme a titok!

A klimax megnehezíti a nők életét, akár tíz-húsz kilogramm túlsúly is felkúszhat. Segítünk eltüntetni.

Forrás: Diétaésfitnesz.hu2021. 08. 17. 17:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A klimax nemcsak érzelmileg borítja meg a nőket, hiszen ekkor indul meg a test durva átalakulása is. Akár tíz-húsz kilogramm túlsúly is felkúszhat a legkényesebb területekre, melyet később szinte lehetetlen eltüntetni – olvasható a Diétaésfitnesz.hu cikkében.

A ZSÍR VALÓJÁBAN A BARÁTUNK!

Egy új svéd kutatás szerint a menopauza után járó hölgyek esetében a paleoétrend nemhogy növeli, hanem egyenesen csökkenti a hasi zsír mennyiségét, s ezzel együtt a testsúlyt. Ráadásul arról is gondoskodik, hogy a vérben a jó zsírsavak aránya növekedjen a rossz zsírsavakkal szemben. Caroline Blomquist, a svédországi Umea Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője szerint a többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag paleodiéta hosszú távon is segíti az elhízással kapcsolatos problémák, például a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri gondok, a szívroham és a stroke megelőzését.

PRÓBÁLJUK MEG CUKOR NÉLKÜL!

A felmérés során hetven elhízott, menopauza után lévő nőt vizsgáltak két évig: a résztvevők egyik csoportja paleodiétát követett, amelyben elsősorban sovány hús, hal, tojás, zöldségek, gyümölcsök, diófélék, valamint zsiradékforrásként repce- és olívaolaj, illetve avokádó szerepelt. Esetükben kizárták a tejtermékeket, a gabonaféléket, a hozzáadott sót és cukrot. Az ebbe a csoportba tartozók vérében lényegesen kevesebb lett a „rossz” telített zsír, ez pedig közismerten véd a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a 2-es típusú cukorbetegség ellen.

A másik csoportba tartozók a hagyományos diéta szerint étkeztek, az általuk naponta bevitt kalóriamennyiség 55 százaléka szénhidrátokból származott, viszonylag kevés fehérjével és zsiradékkal.

ÍME, AZ EREDMÉNY!

Mindkét csoport tagjai dietetikus segítségével naplózták az étrendjüket. A paleodiétát követők látványosan veszítettek testsúlyukból, és a vérükben sokkal egészségesebben alakult a zsírsavak aránya. Az inzulinrezisztenciával összefüggésbe hozott zsírsavakból is jóval kevesebb volt a vérükben.

A PALEODIÉTA LÉNYEGE

A paleodiéta követői szerint a szervezetnek vissza kell térnie az őskori ember táplálkozásához, de ehhez bizonyos élelmiszereket és nyersanyagokat ki kell iktatnunk az étrendünkből. Ez a fajta fogyókúra a természetes, ipari feldolgozástól mentes élelmiszereket állítja a középpontba, és szigorúan tiltja a tejből, tejtermékekből és a gabonafélékből (búza, kukorica, rizs) készült termékek (kenyér, liszt, tésztafélék, stb.) fogyasztását. Hasonlóan nemkívánatosak az üdítő, az alkoholos italok, a fűszerek, a burgonya, a színezékkel, ízesítővel vagy édesítővel dúsított termékek. Továbbá nem fogyaszthatunk babféléket, cukrot, csírákat, olajat, mogyoróféléket, keményítőt és más olyan élelmiszereket, amelyek a mai kor készítményei. Ennek az étrendnek is a hús az alapja, és felváltva ehetjük a szárnyast, a nehéz húsokat, a halat, a tenger gyümölcseit, valamint a zöldséget és a gyümölcsöket.

(A borítókép illusztráció. Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.