A baráti féltékenység őszinte önreflexióval győzhető le

A féltékenység kisebb-nagyobb fellángolásokban legtöbbünknek végigkíséri életét, akár bevalljuk magunknak, akár nem. Féltékenynek lenni nem csak a szerelemben lehet, a barátságokban is előfordul, hiszen ott is megtalálható a kötődés, az összehasonlítás és a természetes versengés – olvasható a gyogyzona.hu-n.

Forrás: gyogyzona.hu2021. 09. 10. 16:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Baráti kapcsolatokban zavaró tényező a féltékenység, hiszen örülnünk kéne a másik sikereinek és támogatni őt a fejlődésében, sokszor mégis inkább a saját rosszabb helyzetünkre összpontosítunk a másik ünneplése helyett. Ez mindkét felet rosszul érintheti. Miért nem tudunk tiszta szívből örülni a barátunk eredményeinek? Velünk van a baj? Nem vagyunk elég jó barátok?Akármennyire nem vagyunk „féltékeny típusok", néha fellángolhat bennünk ez a kellemetlen érzés, ha egy közeli barátunknak nagyon jól megy az élet, nekünk pedig éppen nem.

Ahol versengés van, ott féltékenység is lesz:munkahelyi vagy iskolai környezetben is felütheti a fejét, ha a társunk jobban teljesít nálunk, és több elismerést kap munkájáért. Senki sem szeret féltékenykedni, de szerencsére, ha odafigyelünk rá és teszünk ellene, felülkerekedhetünk rajta, és nem kell búcsút mondani egy jó barátságnak.

Játszmák helyett őszinte beszélgetés

Ha bármilyen kapcsolatban féltékenység merül fel, a legjobb, ha őszintén beszéltek az érzelmeitekről. Lehet, hogy a barátod is észrevette, hogy nem örülsz neki olyan nagy lelkesedéssel, és ez benne is rossz érzést kelt, téged pedig bűntudat gyötör. Erre a legjobb megoldás, ha bevalljátok, milyen érzelmeket éltek át éppen, és találgatások helyett tisztán látjátok a másik szempontjait. Elmagyarázhatod neki, hogy bár örülsz, de magad miatt szomorú vagy. Éreztesd vele, hogy ez nem ellene szól.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható el.

Borítókép: unsplash

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.