A párok kétharmadánál barátságból alakul ki a kapcsolat

A párok kétharmada barátként indítja kapcsolatát. A párkapcsolat előtt barátokként eltöltött idő átlagosan 22 hónap – állapította meg egy új kanadai tanulmány.

Forrás: MTI2021. 07. 13. 12:42
null
A párkapcsolat előtt barátokként eltöltött idő átlagosan 22 hónap Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a filmekben sokszor ábrázolják két idegen egymásra találását és ez áll nagyon sok szociológiai kutatás fókuszában is, jóval kevesebbet tudni a barátságból kialakuló kapcsolatokról – mondta Danu Anthony Stinson, a kanadai Victoria Egyetem kutatója.

Stinson és munkatársai kutatásában mintegy 1900 egyetemista és fiatal felnőtt vett részt, akiket arról kérdeztek, álltak-e baráti kapcsolatban jelenlegi partnerükkel a párkapcsolatot megelőzően – írja a The Guardian.

A legtöbben – a megkérdezettek 68 százaléka – barátként kezdték a kapcsolatot, ennél az összegzésnél a kutatók nem vették figyelembe az olyan tényezőket, mint a nem, a kor, a képzettségi szint és az etnikai csoport. A huszonévesek körében és az LMBTQ-embereknél a barátsággal kezdődő kapcsolatok aránya viszont már jóval magasabb, 85 százalék.

Azt a kérdést, hogyan változik egy plátói baráti kapcsolat romantikussá, és mi is különbözteti meg a barátokat és a szerelmeseket, még mindig nehéz megválaszolni – mondta Stinson.

A párkapcsolat előtt barátokként eltöltött idő átlagosan 22 hónap
Fotó: Pixabay

A résztvevők egy része a szakértő szerint a kézen fogva sétálást, a családtagoknak bemutatást, a közös utazást, a tábortűz melletti összebújást, sőt, akár a szexet is a baráti kategóriába sorolták. Mások ezeket kizárólag a szerelmesek viselkedésének tartják.

A vizsgálat során mintegy 300 egyetemistát arról is megkérdeztek, mennyi ideig tartott a baráti időszak, mielőtt romantikussá vált volna a kapcsolat. Átlagosan 22 hónapnyi barátság előzte meg a párkapcsolatokat és nagyjából a megkérdezettek fele vélte úgy, hogy az a mód a lehető legjobb útja egy párkapcsolat indításának – írják a tudósok a Social Psychological and Personality Science című tudományos lapban megjelent kutatásukban.

Egy barátság lezárása is jelenthet érzelmi megpróbáltatást

Napjainkban, a rokoni szálak lazulásával egyre fontosabbá válnak a baráti kapcsolatok, hiszen mindenkinek szüksége van valakire, aki önzetlenül szereti, elfogadja a hibáival együtt, akire mindig, minden körülmények között lehet számítani, és akitől az igazság sem fáj (annyira). De mi történik, ha valami megváltozik?

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.