A koronavírus komoly idegrendszeri megbetegedéseket is kiválthat

Bár a SARS-CoV-2 vírus által okozott COVID-19 fertőzést elsősorban légúti megbetegedésként tartjuk számon, számtalan esetben bebizonyosodott, hogy a vírus egész szervezetünket érintő betegséget is tud okozni – írja a gyogyzona.hu.

Forrás: gyogyzona.hu2021. 09. 23. 8:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

COVID-19 fertőzés következtében igen gyakran alakulnak ki idegrendszeri panaszok, melyek közül leggyakoribbak a fejfájás, a szorongás, a depresszió és a kognitív zavarok, melyek a betegség gyógyulását követően is akár még hónapokig fennállhatnak. Ezek mellett azonban megfigyeltek már COVID-19 fertőzöttek esetén súlyosabb idegrendszeri érintettséget, az agyban és a központi idegrendszer többi részében található erek gyulladását (vasculitis) és károsodását is.

Mi okozhatja az idegrendszeri szövődmények kialakulását?

A COVID-19 fertőzés okozta szövődmény kialakulásának oka egyelőre nem ismert. Lehetséges teória az agyi erek belsejét bélelő ún. endotél sejtek közvetlen fertőződése a SARS-CoV-2 vírussal (endotheliitis), melyek a sejtek felszínén lévő ACE-2 receptorhoz kapcsolódva juthatnak a sejtekbe, de felmerülhet az is, hogy a COVID-19 fertőzés okozta szisztémás (egész szervezetet érintő) gyulladás felszínre hozta a már meglévő központi idegrendszeri gyulladás tüneteit.

Ez az eset is jól mutatja, hogy a COVID-19 fertőzés következtében kialakuló akár súlyos szövődmények nem csak az idős, krónikus betegeknél jelentkezhetnek, hanem fiatal, egészséges fertőzöttekben is kialakulhatnak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az enyhe tüneteket mutató, fiatal COVID-19 fertőzött betegeknél is szem előtt tartsuk a központi idegrendszeri szövődmények kialakulásának lehetőségét, hogy a páciensek már enyhe tünetek jelentkezésekor is gyorsan megkaphassák a megfelelő kezelést.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: pixabay

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.