időjárás 11°C Bianka, Blanka 2021. October 25.
logo

A koronavírus komoly idegrendszeri megbetegedéseket is kiválthat

Forrás: gyogyzona.hu
2021.09.23. 08:24
A koronavírus komoly idegrendszeri megbetegedéseket is kiválthat

Bár a SARS-CoV-2 vírus által okozott COVID-19 fertőzést elsősorban légúti megbetegedésként tartjuk számon, számtalan esetben bebizonyosodott, hogy a vírus egész szervezetünket érintő betegséget is tud okozni – írja a gyogyzona.hu.

COVID-19 fertőzés következtében igen gyakran alakulnak ki idegrendszeri panaszok, melyek közül leggyakoribbak a fejfájás, a szorongás, a depresszió és a kognitív zavarok, melyek a betegség gyógyulását követően is akár még hónapokig fennállhatnak. Ezek mellett azonban megfigyeltek már COVID-19 fertőzöttek esetén súlyosabb idegrendszeri érintettséget, az agyban és a központi idegrendszer többi részében található erek gyulladását (vasculitis) és károsodását is.

Milyen lesz a pandémia, ha endémiává alakul?

A természetes fertőzések révén és az oltóanyagoktól kapott immunitás, a társadalmi érintkezés mintái és a vírusok átvitele egyaránt szerepet játszik abban, hogy miként fog kinézni a Covid–19 a jövőben. A Harvard Egyetem professzora szerint a pandémiát felváltja az endémia, de mit jelent mindez?

Mi okozhatja az idegrendszeri szövődmények kialakulását?

A COVID-19 fertőzés okozta szövődmény kialakulásának oka egyelőre nem ismert. Lehetséges teória az agyi erek belsejét bélelő ún. endotél sejtek közvetlen fertőződése a SARS-CoV-2 vírussal (endotheliitis), melyek a sejtek felszínén lévő ACE-2 receptorhoz kapcsolódva juthatnak a sejtekbe, de felmerülhet az is, hogy a COVID-19 fertőzés okozta szisztémás (egész szervezetet érintő) gyulladás felszínre hozta a már meglévő központi idegrendszeri gyulladás tüneteit.

Ez az eset is jól mutatja, hogy a COVID-19 fertőzés következtében kialakuló akár súlyos szövődmények nem csak az idős, krónikus betegeknél jelentkezhetnek, hanem fiatal, egészséges fertőzöttekben is kialakulhatnak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az enyhe tüneteket mutató, fiatal COVID-19 fertőzött betegeknél is szem előtt tartsuk a központi idegrendszeri szövődmények kialakulásának lehetőségét, hogy a páciensek már enyhe tünetek jelentkezésekor is gyorsan megkaphassák a megfelelő kezelést.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: pixabay