időjárás 13°C Diána, Rikarda 2021. September 18.
logo

Milyen lesz a pandémia, ha endémiává alakul?

Forrás: GYÓGYZÓNA
2021.09.14. 09:00 2021.09.14. 09:56
Milyen lesz a pandémia, ha endémiává alakul?

A természetes fertőzések révén és az oltóanyagoktól kapott immunitás, a társadalmi érintkezés mintái és a vírusok átvitele egyaránt szerepet játszik abban, hogy miként fog kinézni a Covid–19 a jövőben. A Harvard Egyetem professzora szerint a pandémiát felváltja az endémia, de mit jelent mindez?

Yonatan Grad immunológusprofesszor szerint az a jövő, hogy a Covid–19-ből endémia lesz, ami azt jelenti, hogy a járvány nem ér véget a vírus eltűnésével, de az optimista nézet az, hogy elég sok ember fog védelmet kapni a védőoltásokkal és a természetes fertőzésekkel szemben, így kevesebb lesz a fertőzés és sokkal kevesebb a Covid–19-hez kapcsolódó kórházi kezelés és haláleset, még akkor is, ha a vírus tovább terjed.

Mit jelent az endémia?

Az endémia a közvélemény számára egy teljesen új fogalom, bár az orvostudományban ismert. Endémiának nevezik az olyan betegséget, amely egy adott népességben megszokott előfordulással jelenik meg. Endémia esetén a betegség jól körülhatárolható földrajzi területhez köthető, ahol tartósan előfordul, és az érintettek száma is viszonylag állandó.

Arra nincs esély, hogy a betegség eltűnjön, sem pedig arra, hogy a fertőzöttek száma exponenciálisan növekedjen. „Az endémiás betegségek nem okoznak komolyabb zavart az emberek életében: akár tetszik, akár nem, de az életünk része lesz.”

Az állandó félelem megmarad?

Mivel a vírusok ott terjednek, ahol elegendő fogékony személy van és elegendő kapcsolat van közöttük a terjedés fenntartásához, nehéz megjósolni, hogy milyen lesz az idővonal a Covid–19 várható elterjedéséhez az endémiáig. A koronavírus-járványt okozó SARS–CoV–2 kórokozó a szakma véleménye szerint hosszú távú fenyegetést jelent, szemben az első, 2003-as SARS-járvánnyal, illetve a 2014-es nyugat-afrikai ebolajárvánnyal, amelyek esetében a közegészségügy azonnali intézkedései megállították a fertőzés terjedését.

Bár a korábbi és a mostani járványok között alapvető különbségek vannak, egy összefüggésre mégis figyelni kell: szükség van arra, hogy globálisan javítsunk a közegészségügyi infrastruktúrán. Figyelemmel kell kísérni a folyamatot, mert csak így tudjuk elkerülni a következő lehetséges világjárványt

 – nyilatkozta a Harvard oldalának Yonatan Grad.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels