Milyen lesz a pandémia, ha endémiává alakul?

A természetes fertőzések révén és az oltóanyagoktól kapott immunitás, a társadalmi érintkezés mintái és a vírusok átvitele egyaránt szerepet játszik abban, hogy miként fog kinézni a Covid–19 a jövőben. A Harvard Egyetem professzora szerint a pandémiát felváltja az endémia, de mit jelent mindez?

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 09. 14. 9:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Yonatan Grad immunológusprofesszor szerint az a jövő, hogy a Covid–19-ből endémia lesz, ami azt jelenti, hogy a járvány nem ér véget a vírus eltűnésével, de az optimista nézet az, hogy elég sok ember fog védelmet kapni a védőoltásokkal és a természetes fertőzésekkel szemben, így kevesebb lesz a fertőzés és sokkal kevesebb a Covid–19-hez kapcsolódó kórházi kezelés és haláleset, még akkor is, ha a vírus tovább terjed.

Mit jelent az endémia?

Az endémia a közvélemény számára egy teljesen új fogalom, bár az orvostudományban ismert. Endémiának nevezik az olyan betegséget, amely egy adott népességben megszokott előfordulással jelenik meg. Endémia esetén a betegség jól körülhatárolható földrajzi területhez köthető, ahol tartósan előfordul, és az érintettek száma is viszonylag állandó.

Arra nincs esély, hogy a betegség eltűnjön, sem pedig arra, hogy a fertőzöttek száma exponenciálisan növekedjen. „Az endémiás betegségek nem okoznak komolyabb zavart az emberek életében: akár tetszik, akár nem, de az életünk része lesz.”

Az állandó félelem megmarad?

Mivel a vírusok ott terjednek, ahol elegendő fogékony személy van és elegendő kapcsolat van közöttük a terjedés fenntartásához, nehéz megjósolni, hogy milyen lesz az idővonal a Covid–19 várható elterjedéséhez az endémiáig. A koronavírus-járványt okozó SARS–CoV–2 kórokozó a szakma véleménye szerint hosszú távú fenyegetést jelent, szemben az első, 2003-as SARS-járvánnyal, illetve a 2014-es nyugat-afrikai ebolajárvánnyal, amelyek esetében a közegészségügy azonnali intézkedései megállították a fertőzés terjedését.

Bár a korábbi és a mostani járványok között alapvető különbségek vannak, egy összefüggésre mégis figyelni kell: szükség van arra, hogy globálisan javítsunk a közegészségügyi infrastruktúrán. Figyelemmel kell kísérni a folyamatot, mert csak így tudjuk elkerülni a következő lehetséges világjárványt

 – nyilatkozta a Harvard oldalának Yonatan Grad.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.