A zero waste életmód a látszat ellenére nem bonyolult

Csak egy kis odafigyelésre, tervezésre van szükség – vallja Kálmán Veronika, aki valóban komolyan veszi a hulladékmentességet.

Forrás: haon.hu2021. 09. 10. 10:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A debreceni csomagolásmentes boltban ugyanis katonás sorban állnak a nagy befőttes­üvegek tele kávéval, teával, száraztésztával, fűszerekkel, ropogtatnivalókkal, és csak arra várnak, hogy kinyissák őket, és kimérjenek belőlük annyit, amennyire a vevőnek szüksége van. Ráadásul olcsóbban elintézhető a bevásárlás, mint a szupermarketben, mert nincs csomagolási díj.

– Amikor megnyitottam a boltot, nagy nyomás nehezedett rám. Minden vásárló úgy tért be, hogy én is biztosan zero waste vagyok, azaz én magam egyáltalán nem termelek hulladékot csak azért, mert ilyen boltot üzemeltetek. Tőlem várták a megoldást, pedig nekem is új volt a szemlélet. A bolttal egy időben kezdtem el az új életmódot, így mondhatom, a vásárlókkal és az üzlettel együtt fejlődtem az évek alatt – jegyzi meg. Veronika a hétköznapokban igyekszik környezettudatosan élni, így az autóját is biciklire cserélte.

Otthon szelektíven gyűjtik a szemetet, és szerencsére a párja is vevő az újdonságokra, így neki sem volt nehéz a nejlonszatyorról vászontáskára váltani. Természetesen vannak olyan termékek, amiket még ő sem tud csomagolásmentesen beszerezni, de törekszik rá. Azt vallja, az emberek véleményét nem lehet megváltoztatni, de apránként hathatunk rájuk. 

Veronika úgy látja, napjainkban trendi lett az otthoni rendszerezés is, az emberek törekednek az átláthatóságra. Ám óriási problémának gondolja, amikor ehhez a boltban vásárolnak divatos üvegcséket, miközben a célnak megfelelne egy kiürült mézes- vagy uborkásüveg. – Legyen csatos, masnis, díszes. Sokan mondják, nem stílusos egy uborkás üveg, de szerintem minden jobb annál, mint hogy veszünk kismillió üvegtárolót csak azért, hogy jól nézzen ki. A másik elvetemült módszer, amikor megveszik a boltban a csomagolt terméket, majd kiöntik kis üvegbe ahelyett, hogy eleve az otthoni üvegét töltetné meg. De szerencsére van olyan vásárlóm, aki ezt praktikusan megoldja, magának dekorálja a befőttes­üveget, és évek óta azokat tölti újra. Emellett kicsi, sűrítettparadicsomos-üvegcséket használ fűszertartónak – mondta. Veronika a jövőben bővíteni szeretné a kínálatot, ugyanis tejtermékeket, esetleg fagyasztott árut is látna a bolt polcain.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.