Ezeket dobja ki a lakásból, ha egészségesen szeretne élni!

Az egészségesebb életmód gyakran jár együtt új dolgok vásárlásával: sportruházatot, fineszeszközöket, addig nem fogyasztott élelmiszereket szerzünk be óriási lelkesedéssel – olvasható a Diétaésfitnesz.hu cikkében.

Forrás: Diétaésfitnesz.hu2021. 09. 03. 8:23
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább ilyen fontos azonban megszabadulni az alábbi néhány – az egészségre káros – használati tárgytól.

MŰANYAG DOBOZOK

Az ételeket előszeretettel tesszük műanyag edényekbe, amivel nem is lenne baj, ha csak tárolásra használnánk ezeket a dobozokat. A gond azzal van, hogy ezekben a dobozokban melegítjük meg az ételeket a mikróban. A biszfenol-A (BPA) természetben nem létező vegyület, az egyik legszélesebb körben alkalmazott szintetikus vegyszer, műanyagipari alapanyag. Hő hatására a műanyagokból kioldódó biszfenol már alacsony koncentrációban is összefüggésbe hozható szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, szaporodási rendellenességgel, cukorbetegséggel, növeli a hormonális és idegrendszeri zavarok kialakulásának esélyét, az elhízás és a meddőség kockázatát.

LÉGFRISSÍTŐK

A termékek nagy része ftalátokat tartalmaz, amelyek a levegőből a tüdőn, esetleg a bőrön keresztül a szervezetbe jutnak, és károsan befolyásolhatják a reprodukciós képességet, valamint születési rendellenességekkel is összefüggésbe hozhatók.

ANTIBAKTERIÁLIS SZAPPANOK

Az antibakteriális szappanok nem hatékonyabbak a kórokozók ellen, mint a sima szappanos víz, ráadásul a bennük található, trikozánhoz hasonló vegyületek megváltoztatják a hormonháztartás működését, és elősegíthetik a gyógyszerrezisztens baktériumok kifejlődését.

MESTERSÉGES ÉDESÍTŐSZEREK

Ezek a szerek megváltoztathatják a bélflórát, így fokozva az inzulinrezisztenciát, aminek a következménye magasabb inzulinszint, fokozott raktározás, azaz elhízás.

NEM VISELT RUHÁK

Pillantson a szekrényébe és vallja be őszintén, hogy melyik ruháját nem viselte az elmúlt két évben. Ezeknek a ruhadaraboknak a látványa csak a mindennapi szorongást növelheti. Ideje, hogy a nem viselt ruhákat eltüntesse a szekrényből.

RÉGI SZEMPILLASPIRÁL

A folyékony sminkszerek, így a szempillaspirál is remek táptalajt biztosítanak a baktériumoknak. Kozmetikusok, bőrgyógyászok szerint a szempillaspirált érdemes két-három havonta cserélni. A keféről ugyanis a baktériumok könnyen a bőrre vagy a szempillára, onnan pedig a szembe kerülhetnek, súlyos irritációt okozva.

ÉTELMARADÉKOK A HŰTŐSZEKRÉNYBEN

Hajlamosak vagyunk napokig őrizgetni egy-egy finom falat maradékát, pedig a legtöbb étel a hűtőszekrényben is csak legfeljebb két-három napig őrzi meg a minőségét.

KINYÚLT MELLTARTÓ

Az elasztikus anyag a sok használattól, a mosógépben való mosástól „elfárad”, így már nem tartja megfelelően a mellet. Az emlők kényes kötőszövete kinyúlhat. Cserélje le a melltartóját, ha már nem érzi megfelelőnek, a viselése kényelmetlen, esetleg fájdalmas.

TAVALYI NAPTEJ

Örök vita, hogy érdemes-e megőrizni a felbontott napvédő krémeket. A válasz határozott nem. Azok a vegyi anyagok ugyanis, amelyek megvédik a bőrt a káros sugárzástól, egyszerűen elbomlanak egy év alatt.

További érdekes tippekért olvassa el a teljes cikket a Diéta és Fitnesz oldalán!

(A borítókép illusztráció. Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.