Hasznos tanácsok, hogy megőrizze orra egészségét

Az orrnyálkahártya fontos védelmi funkciót tölt be a betegségek megelőzésében, a belélegzett levegőt szűri és felmelegíti. A sérült, gyulladt nyálkahártya nemcsak ezt a védőfunkciót nem tudja betölteni, de további betegségekhez is vezethet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogyan vigyázhatunk az egészségére – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 09. 22. 9:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orröblítés, tengervizes orrspray

A légszennyezettség, dohányfüst, pollenek, por – egy sor irritáló tényező, mely minden belégzéssel az orrjáratokba kerülhet és a nyálkahártyán megtapadhat. Habár az orrhigiénia még nem annyira elterjedt, inkább csak már kialakult betegség esetén alkalmazzuk a tengervizes orrspray-t és az orröblítést, érdemes tudni, hogy a megelőzésben is fontos szerepük van. Az orrspray-t érdemes naponta többször is használni, segítségével megtisztíthatjuk az orrnyálkahártyát és nedvesíteni is tudjuk, ezzel ellensúlyozva például a légkondicionálók levegő szárító hatását. Az orrmosáshoz speciális eszközt és vízben feloldandó készítményt patikából is beszerezhetjük. Érdemes naponta egyszer használni esténként, különösen pollenszezonban kiegészítő kezelésként, de bárkinek ajánlható, aki szeretné természetes módon támogatni az orrnyálkahártya megfelelő működését.

Hidratálás kívül és belül

A kiszáradt orrnyálkahártya védtelenebb a kórokozókkal szemben, így könnyebben kaphatunk el légúti fertőzéseket, és orrvérzés is gyakrabban jelentkezhet. Az orrnyálkahártya nedvesítésére használhatunk párásító készüléket a lakásban. Ha tartósan 40 százalék alatti a páratartalom, akkor ezt az eszközt érdemes bevetni, de figyeljünk, hogy ne legyen 60 százalék  felett, mert így a lakáson belüli allergének – poratka és penészgomba – számára teremtünk kedvező életfeltételeket. A hidratálás azonban nemcsak külsőleg fontos. Ha nem fogyasztunk elegendő folyadékot, a száj szárazsága jelzi a szomjúságot, azonban épp így kiszáradnak a szemek, a bőr és az orrnyálkahártya is, sőt akár fülzúgás is jelentkezhet.

Légtisztító és porszívó

A beltéri levegő minősége közvetlen hatással van egészségünkre. Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal állásfoglalása a beltéri levegőminőséget befolyásoló tényezők között a biológiai szennyező anyagokat (gombaspórák, pollenszemek, baktériumok, vírusok, csótány, poratka, illetve háziállat eredetű allergének), mint súlyos tünetek kiváltó okait említi, melyek köhögést, mellkasi- és izomfájdalmakat okozhatnak, de kiválthatnak allergiás reakciót, asztmát is. Érdemes a belső levegőben lévő allergének, irritáló anyagok mennyiségét csökkenteni az orrnyálkahártya egészségének védelmében is. Ennek érdekében HEPA szűrős porszívó – és különösen allergiások esetében – légtisztító berendezés használata javasolt.

Három dolog, amit érdemes elkerülni

• Az orr piszkálásával vagy az orrszőrnyíró túlzásba vitt és nem megfelelő használatával is felsérthetjük az orrnyálkahártyát, sérülés miatt pedig fertőzések is kialakulhatnak ezen a területen.
• A nátha esetén használt lohasztó orrspray, orrcsepp a betegtájékoztatóban előírt időn túl használva károsíthatja az orrnyálkahártyát. Tartós orrdugulás esetén a kiváltó okot kell kezelni, forduljunk orvoshoz, hogy elkerüljük az orrspray-függőséget!
• Orrfújásnál is védjük az érzékeny, gazdag érhálózattal ellátott orrnyálkahártyát azzal, hogy gyengéd mozdulatokkal, nem túlzottan erőltetve végezzük. Ellenkező esetben gyakori orrvérzés is jelentkezhet. 

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: YouTube

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.