Kisgyermekkel sem lehetetlen a természetjárás

Ha azt szeretné, hogy gyermekéből egykor a természetet kedvelő, ismerő és tisztelő felnőtt váljék, a legjobb, ha már kiskorában megismerteti vele a hegyek és erdők értékeit, lakóit. Ehhez a közös kirándulásoknál semmi sem adhat biztosabb alapot, kisgyermekkel túrázni ugyanakkor kihívásokkal is jár – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: Gyógyzóna2021. 09. 28. 11:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A természetjárás kisgyermekkel nem csak öröm, de igazán bájos látvány is: rég mosolyogtak annyian a fiamra, mint amikor a még nem egészen három éves kis túrázó a Magas-Tátra sziklás útján haladt felfelé eltökélten. Persze ez csak egy pillanatkép abból a néhány napból, amelyet a szlovák hegységben töltöttünk. Voltak könnyebb és nehezebb pillanataink egyaránt, de ezekre felkészülve valódi élmény lehet a túrázás itthon és külföldön egyaránt. Persze nem kell rögtön a több ezres csúcsokra törni, az első alapelv legyen a fokozatosság – írja a Gyógyzóna.

Ismerjük a határait

Mielőtt kirándulni indulna kisgyermekével, érdemes mérlegelni, mennyire szokott a gyalogláshoz, illetve milyen terepen tette ezt.

Ha még nem jár elég hosszú ideje, esetleg otthon főként babakocsival vagy hordozóval közlekedik, érdemes a túrát is ennek ismeretében megtervezni. A hordozás kiváló választás túrázás esetén is, hiszen így szinte mindenhova eljuthat, míg a babakocsival járható kirándulóutak sokkal kevésbé izgalmasak és számuk is kisebb. A gyermek indulhat gyalog, aztán folytathatja a kirándulást háton, ha elfáradt. Ez még a szülő testedzését is segíti.

A tervezésben tehát fontos mérlegelni, mennyit tud teljesíteni a gyermek, és figyelembe venni azt is, hogy egy óra a turistatérképen közel sem egy óra lesz gyermekkel, még teljesen sík talajon sem. A sebesség mellett már csak azért sem, mert a kicsik számára akármi érdekessé válhat az erdőben, így bizony meg kell állni makkot szedni, a virágokat megcsodálni, és néha a patakon többször is át kell kelni. Gondoljon tehát arra, hogy több időbe telik majd a séta, mint általában, ezt is kalkulálja bele a napirend megbontásába.

Fotó: Pexels

Ne vegye el a természet megcsodálásának örömét a gyerekektől. 

Persze a délutáni alvás hordozóban, háton is elképzelhető, vagy történhet akár az autóban hazafelé is, ha járművel érkeztek. Gondolja végig előre, nagyjából milyen napirendre számít, hogy ne út közben érje meglepetés.

Másképp kell pakolni

Ha már patak: Az ember magának ritkán készül teljes váltóruhakészlettel, gyerekek esetében ugyanakkor érdemes ezzel is számolni. A patakba be lehet esni, lehet, hogy a nem magabiztosan szobatiszta kicsiknél baleset is előfordul, egyszerűen le is önthetik magukat séta közben.

Jobb, ha készít az ember száraz ruhát is a kirándulásra.

Kritikus pont lehet még a kéz és a száj megtisztítása: meleg időben, amikor nem pazarolná az ivóvizet erre, nedves kendő is jól jöhet (és a használtat persze vigye magával). Melegben még két kötelező kellék akad: a napkalap és a naptej.

Az úti elemózsiának felnőttek kirándulása esetén nincsen akkora jelentősége, mint mikor kicsi is van a csapatban. Sokszor segíthet egy-egy holtponton átlendülni néhány falat, 

és ne csak a szendvicsre koncentráljon. Magvakat, gyümölcsöt, energiát adó snackeket, kekszet is pakolhat a hátizsákba.

Ez bombabiztosan visszahozza a kirándulókedvet.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.