időjárás 16°C Vilhelmina 2021. September 19.
logo

Őszi túraötletek, amelyek kezdő túrázóknak is élvezetesek

Forrás: thatslife.hu
2021.09.15. 08:48 2021.09.15. 10:53
Őszi túraötletek, amelyek kezdő túrázóknak is élvezetesek

A túrázás az egyik leghasznosabb és legélvezetesebb foglalatosság, amivel csak az ember az idejét eltöltheti. Nemcsak a gyaloglás élményét nyújtja, hanem a felfedezés örömét is. Változatos tájakat és látványt ígér, ráadásul mindezeket a saját lábadon fedezheted fel! Ha még nem nagyon volt benne részed, de elkezdenéd, akkor ezekkel az útvonalakkal érdemes nekivágnod – írja a Thatslife.hu.

Hűvösvölgy - Rozália téglagyár

14,2 km; min. 3 óra 45 perc; szintemelkedés: 525 m; szintcsökkenés: 625 m

A túra könnyedén teljesíthető és végigkövethető. Az Országos Kéktúra (OKT) útvonalán haladva indulj el Hűvösvölgyről a Hármashatár-hegy irányába! Ez gyors tempóval körülbelül egy két és negyed órás utat jelent, mely a teljes táv több mint a felét (7,9 km) magába foglalja. A gyors tempó persze nem elvárás, de az időtávokat mindig sebes léptű túrázók mérik, ezért más hiteles időadat nem áll rendelkezésünkre. Innen tovább az OKT-n körülbelül húsz perc gyaloglással érheted el a Virágos-nyerget (1,5 km), majd a maradék több mint négy és fél kilométert már a téglagyár felé törtetve teheted meg.

A túra során a kék jelzést kell követned. Térkép gyakorlatilag nem is szükséges a túra teljesítéséhez, hiszen amint megtaláltad Hűvösvölgybeön a kék ösvényt, egy tábla fogja jelezni, hogy melyik irányba indulj el rajta, ha a Hármashatár-hegyre akarsz érkezni. Innen pedig csak nem szabad letérned a kék útvonalról, amit ez alapján ismersz meg:

Hűvösvölgy megközelíthető egyrészről az 57-es, 63-as, 64-es, 64A, 157-es, 157A, 164-es, 257-es és a 264-es jelzésű buszokkal, illetve a Széll Kálmán tér irányából az 56-os, 56A, 59B és a 61-es jelzésű villamosokkal. Elérhető a gyermekvasúton is.

A Rozália téglagyártól a 218-as jelzésű busz a Szentlélek térig bevisz.

 

Így könnyítsünk a hátizsákunkon

A túrázás egyik alapszabálya, hogy igyekezzünk minél könnyebbé tenni hátizsákunkat – így gyorsabban haladhatunk, és tovább bírjuk szuflával. Az alábbiakban néhány tippet adunk ehhez – olvasható a CsupaSport cikkében.

Dorog–Piliscsaba

18,4 km; min. 5 óra 40 perc; szintemelkedés: 535 m; szintcsökkenés: 425 m

Az előzőhöz hasonlóan a kéktúra útvonalát kell követned itt is. Dorog vasútállomástól indulj el Kesztölc felé a kék ösvényen. Négy és fél kilométert kell megtenned. Innen hat kilométerre találod majd Klastrompusztát, a két állomás között számtalan barlangot csodálhatsz meg. Innen mintegy három kilométer Piliscsév, ami után már a megyehatár következik. Néhány kilométerre Piliscsabától átlépsz Komárom-Esztergom megyéből Pest megyébe, és szinte már el is érted az úti célod.

Dorog a G72-es gyorsított, illetve a Z72-es zónázó személyvonattal érhető el a Nyugati pályaudvar felől, illetve a 800-as volánnal az Árpád hídtól. Hazafelé Piliscsabáról ugyanezek a vonatok, illetve busz visz.

Sirok–Szarvaskő

17,9 km; min. 5 óra 30 perc; szintemelkedés: 585 m; szintcsökkenés: 520 m

Szintén az OKT útvonalán kell haladnod, ezúttal viszont elszakadunk Budapest környékétől. Sirok megközelíthető közvetlen Volán-járattal a Stadionoktól, illetve Eger irányából is.

A siroki vasúti megállóhelytől indulj el a kék ösvényen Rozsnakpuszta felé (9 km)! Innen még tizenegy kilométer lesz a szarvaskői vasútállomás. A túra gyönyörű átvezetés a Mátravidékből a Bükkvidékbe. Érdemes kipróbálni visszafelé is – én így csináltam –, hogy az ember lássa, milyen egy átlagosan magasnak tűnő hegységből átlépni az ország legmagasabb hegyének vidékére.

Szarvaskőről egri átszállással vonat és busz is visz Budapest felé.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

Kiemelt kép: Pexels