Méregtelenítsen ősszel a gőz segítségével

A tradicionális török fürdő, a méregtelenítés egyik legkellemesebb formája. A hamam egyesíti a gőz csodás erejét és a masszázs érintését! Próbád ki te is egy hűvös őszi napon egy fürdőben vagy otthon, jól fog esni a forró, buja kényeztetés – olvasható a Diéta és Fitnesz cikkében.

Forrás: DIÉTA ÉS FITNESZ2021. 09. 21. 10:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A keleti kultúrák mindig is úgy tartották, hogy a szépség és az egészség egyik legfontosabb alapja a fürdő. Nem véletlenül töltöttek a tehetősebb török hölgyek órákat a gőzben. Úgy gondolták tisztaságuk, alapja nyugalmuknak és világnézetük kiteljesedésének is. Erről szól hamam szertartása.

A fürdőben egyesül a test-szellem és a lélek

Egy hagyományos török fürdőben, hamamban először félórát töltenek az emberek az 50 fokos gőzben, ahol a bőr felpuhul, majd ezt egy dörzsszivaccsal történő alapos radírozás követi. Ezt követően a testet egy forró kőpadon átmasszírozzák, egy kellemes szappanhabbal, agyaggal, esetleg aromaterápiás olajakkal. A szappanos fürdetést speciális nyújtó és lazító masszázsfogásokkal kombinálják. Ezután egy nagy dézsából hideg- meleg vizes váltófürdő következik, ami fokozza a vérkeringést, felfrissíti a testet és a szellemet is. Az őszi náthás, influenzás időszakban különösen érdemes lenne beiktatni egy-egy törökfürdőt a hetirendbe. De ha erre nincs lehetősége, otthon is egyszerűen megrendezheti magának ezt a szeánszot.

A hamam hatása a testre:

  • serkenti a vérkeringést
  • baktérium és vírusölő hatású
  • ellazítja az izmokat egy edzés után
  • stressz- és feszültségoldó

Otthoni törökfürdő lépésről lépésre:

  1. Egy kevés tejszínben vagy mézben keverjen el 5-7 csepp rózsa vagy narancs illóolajat és eresszen egy kád forró vizet, amihez ezt hozzáöntöd. Zárja be a fürdő ajtaját, hogy az illatos gőz ne szökhessen el. Kapcsolja le a villanyt, és gyújtsa meg néhány gyertyát. A vízben elmerülve melegítse fel a testét izzadásig. Majd lépjen ki a kádból.
  2. Egy tiszta luffa szivaccsal, mosdókesztyűvel és valamilyen testradírral masszírozza át gondosan a bőrt, hogy megszabaduljon az elhalt hámsejtektől. Ne kapkodjon, a hamamnak a nyugalom a lényege.
  3. Ezután kenje be magát drogériában kapható iszappal, és ha kicsit megszáradt, tekerje körbe a testét egy fehér lepedővel. Közben akár hajat is moshat, hogy a végén tökéletesen megújulva lépjen ki a fürdőszobából.
  4. 15-20 perc után zuhanyozza le a pakolást, és vegyen egy hideg-meleg vizes váltózuhanyt.
  5. Végül kedvenc testápolójával alaposan kenje be a bőrt, és ha még van egy kis időd, a fürdő végeztével dőljön le húsz percre pihenni egy kicsit halk zeneszó mellett.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.