Így hat egészségünkre, ha háziállatot tartunk

Ha a nap végén egy kisállat vár haza, nemcsak nyugodtabbnak és boldogabbnak érezheted magad – kedvenced az egészségedre is jó hatással lehet – írja a Petplace.hu.

Forrás: petplace.hu2021. 09. 08. 14:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzánk hasonlóan te is sokszor érzed úgy, hogy amint hazaérsz és végre megsimogathatod a kis kedvencedet, mintha a világon minden stressz és negatív dolog megszűnne létezni?

Ez nem véletlen: kutatások is utalnak arra, hogy a háziállatok – legyen szó kutyáról, macskáról, rágcsálókról vagy bármilyen kis kedvencről – jót tesznek az egészségednek, mind fizikailag, mind mentálisan. Az pedig csak a bónusz, hogy alapvetően nyugodtabb és sokkal boldogabb emberré tehet egy édes kisállat.

A legjobb stresszcsökkentők

Érezted már, hogy elönt a szeretet és a boldogság, ha a kutyádra, cicádra nézel? Nem véletlen, ugyanis egy kutatás bebizonyította, hogy már attól is megugrik a szervezetünkben az egyik boldogsághormon, az oxitocinszintje, ha rápillantunk a kis kedvencünkre – írja a Time.com. Ezzel egy időben csökken a stresszhormonként is emlegetett kortizol szintje.

Ha belegondolsz, hogy a stressz milyen sok betegség kialakulásában játszhat szerepet, ugye mindjárt fontosabbnak fogod érezni a háziállattartást?

Gyógyító simogatás

Nem csodáljuk, ha imádod ölbe venni, szeretgetni, simogatni kis kedvencedet. A tudósok szerint ennek nemcsak a lelkedre lehet jó hatása, hanem az egészségedre is, ugyanis csökkentheti a vérnyomást.

Ezért is jó a sok séta

Kutyás gazdi vagy? Akkor ezeknek a kellemes „mellékhatásoknak” nagyon fogsz örülni: a sétáknak köszönhetően ugyanis csökkenhet a „rossz” koleszterinszinted, ugyanakkor javulhat a fittséged (hiszen sokkal többet sétálsz, kocogsz, túrázol). Ez pedig, a fentiekkel együtt jelentősen csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikóját, állítják a kutatók.

Depresszió ellen

Javítják az önbecsülésünket, magabiztosabbá és empatikusabbá tesznek minket. Nekik köszönhetően nemcsak másokkal válunk elfogadóbbá, hanem magunkkal is. Segítségükkel megtanulhatjuk elhessegetni azokat a negatív gondolatokat, amelyek a depresszióban szenvedőkre egyébként is jellemzők, és a jelen pillanatra, az önfeledt boldog percekre fókuszálni.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Fotó: Unsplash

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.