Aki jól választja meg a szettjeit, az kevesebb hulladékot termel

Melyik nő ne tudná, mi az impulzusvásárlás, amikor a hangulat vezérli a döntéseket? Ráadásul a mai „fast fashion” sem segít, sőt azt üzeni: vásárolj folyamatosan, jó esetben hordod és dobd ki! Ilyenkor jön jól egy olyan stílustanácsadó javaslata, mint Decsi-Fodor Marianné, aki a tudatos gardrób kialakításában segít.

Forrás: feol.hu2021. 10. 26. 9:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Decsi-Fodor Mariann stílustanácsadó nem csak egy fehérvári butikos, mondják róla a környezettudatosság hívei. Az a típusú ember, aki szeretné jobbá tenni nőtársai életét, azáltal, hogy segít nekik a személyiségükhöz illő gardróbot kialakítani. Hogy ez hogyan függ össze az ökotudatossággal? Hát úgy, hogy aki jól választja meg a szettjeit, az kevesebb hulladékot termel, természetesebb anyagokat választ és közelebbi gyártók, tervezők termékeit részesíti előnyben…

– Egyszer csak rátaláltam egy iskolára, ahol stílustanácsadást tanítottak – mesél a kezdetekről Mariann. – Ekkor már biztos voltam abban, hogy nekem ez kell, szeretném a tudásomat átadni a hölgyeknek, hogy kicsit boldogabbak legyenek azzal, amit vásárolnak. Szeretném ugyanis azt megmutatni, hogy egy ruhadarabból, minimális változtatással mennyire sok szettet lehet kialakítani, valamint, hogy a vásárlásnál mennyire fontos, hogy valóban a „jó ruhát” vegyük meg – valóban a jó méretben, a megfelelő fazonban és színben. Ezáltal lesz kedvenc, sokat hordott darab, nem pedig egy szekrénylakó. A tudatos vásárlás legfontosabb elemei ezek szerintem – mondja a stílustanácsadó. Aki persze tudja, mégis van, amikor úgy érezzük, muszáj venni valami újat… – Akkor legalább legyen egy listánk, hogy tudjuk, mi hiányzik a ruhatárunkból, hogy olyat vegyünk, amivel még teljesebbé, jobbá tesszük a már meglévő ruhatárunkat – javasolja.

A mai gyors divat, azaz fast fashion azonban nem a minőségre hajt, hogy sokáig meg tudjuk tartani a ruháinkat, hanem arra, hogy „hordd, dobd ki és vegyél újat!”. A tudatos vásárlásnak egy következő szintje az, amikor valaki már az anyagösszetételt is nézi: az őszi-téli szezon alapdarabjai például a sálak, melyeket a hölgyek nem csupán a nyakuk köré tekernek, hanem hordják őket stólaként, pulóver, kiskabát helyett – mondhatni a szett egy markáns darabja lehet. Mariann számára is kedvencek ezek, melyek közül a kasmírtartalmúakat választja, melyekben van gyapjú és viszkóz, tehát természetes alapanyagokból áll.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

A borítókép illusztráció (forrás: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.