Négylábúval egy csapatban: kutyasportok

Fajtatiszta vagy keverék, lakásban tartott vagy kinti házőrző, a kutyáknak nagy igényük van az ember közelségére, illetve szükségük van fizikai és mentális energiáik megfelelő levezetésére – olvasható a Csupasport cikkében.

Forrás: Csupasport2021. 10. 17. 9:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kicsi vagy óriás, fajtatiszta vagy keverék, lakásban tartott vagy kinti házőrző, a kutyának elképesztően nagy igénye van az ember közelségére. És bár a különböző fajtájú, testi és szellemi adottságú kutyáknak különböző mértékben, ám mindenféleképpen szükségük van fizikai és mentális energiáik megfelelő levezetésére.

Hiába a tökéletes kutyaház, a millió játék és a minőségi kutyaeledel, ha ezek az igényeik nincsenek kielégítve, könnyen kialakulhatnak náluk olyan rossz szokások, pótcselekvések vagy akár súlyosabb viselkedészavarok, amelyek rengeteg kellemetlenséget okoznak az állatnak és környezetének egyaránt. A rendszeres séták, a kutyanapközik és az alapengedelmességi tréningek mellett rengeteg kutyasport létezik, amely kiváló lehetőséget jelent azoknak, akik szívesen edzenének az imádott négylábúval egy csapatban.

Mielőtt nyúlcipőt húzva iszkolnánk ki kedvencünkkel a futópályára, fontos leszögeznünk, hogy nem minden kutya alkalmas mindenfajta mozgásformára, egyes sportokat pedig – mint a kutyával futás vagy kerékpározás – saját magunk és kedvencünk biztonsága érdekében érdemes előzetes gyakorlással megalapozni, hiszen a szabadban bármikor érheti az állatot olyan hirtelen erős inger (pl. vélt zsákmány vagy ijesztő hanghatás), amitől kiesik a ritmusból, s ami könnyen balesethez vezethet.

Ahhoz, hogy megtaláljuk a kutyánk és a magunk számára is tökéletes sportágat, érdemes felmérni a kutya energiaszintjét, egészségi állapotát, fizikai és szellemi adottságait, valamint meghatározni azt, hogy mi mennyit szeretnénk mozogni egy edzés vagy verseny alatt.

Íme néhány a legnépszerűbb kutyasportok közül:

  • Agility: az agility egy ügyességi versenysport, ahol a tréner akadálypályán vezeti végig a kutyát a lehető legrövidebb idő alatt a lehető legkevesebb hibaponttal. A sportágban kiemelkedő fajták pl. a border collie, az ausztrál juhászkutya vagy számos magas energiaszintű keverék.
  • Futás és kerékpározás kutyával: tökéletes választás azoknak, akik egyszerű és olcsó megoldást keresnek a közös edzésre. Egy egyszerű, erre a célra kialakított, szinte bármelyik webáruházból beszerezhető hevederen kívül semmilyen más felszerelésre nincs szükség hozzá, ráadásul a legtöbb kifejlett, egészséges kutya alkalmas rá. (Kivéve az olyan kis testű és/vagy futásban nem erős fajták, mint a tacskó vagy a légzési nehézségekkel küzdő buldogfélék.)
  • Obedience – az engedelmesek sportja: ez a versenysport az alapengedelmesség elemeinek ismeretében teszi próbára a kutyákat és gazdáikat. Az olyan vezényszavak, mint az ül, fekszik, forog stb. hibátlan bemutatása a cél a versenypályán. A border collie és az ausztrál juhász ebben a sportágban is kiemelkedő teljesítményű fajta, de bármilyen gyors észjárású, a gazdájára nagyon odafigyelő kutya alkalmas a versenyzésre.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.