időjárás 1°C Vilma 2021. December 5.
logo

Négylábúval egy csapatban: kutyasportok

Forrás: Csupasport
2021.10.17. 09:21
Négylábúval egy csapatban: kutyasportok

Fajtatiszta vagy keverék, lakásban tartott vagy kinti házőrző, a kutyáknak nagy igényük van az ember közelségére, illetve szükségük van fizikai és mentális energiáik megfelelő levezetésére – olvasható a Csupasport cikkében.

Kicsi vagy óriás, fajtatiszta vagy keverék, lakásban tartott vagy kinti házőrző, a kutyának elképesztően nagy igénye van az ember közelségére. És bár a különböző fajtájú, testi és szellemi adottságú kutyáknak különböző mértékben, ám mindenféleképpen szükségük van fizikai és mentális energiáik megfelelő levezetésére.

A kutyák kiváló modellállatok

Újabb bizonyítékokat találtak arra, hogy a „kutyademencia” jól modellezi az emberi demencia számos kulcsfontosságú elemét.

Hiába a tökéletes kutyaház, a millió játék és a minőségi kutyaeledel, ha ezek az igényeik nincsenek kielégítve, könnyen kialakulhatnak náluk olyan rossz szokások, pótcselekvések vagy akár súlyosabb viselkedészavarok, amelyek rengeteg kellemetlenséget okoznak az állatnak és környezetének egyaránt. A rendszeres séták, a kutyanapközik és az alapengedelmességi tréningek mellett rengeteg kutyasport létezik, amely kiváló lehetőséget jelent azoknak, akik szívesen edzenének az imádott négylábúval egy csapatban.

Mielőtt nyúlcipőt húzva iszkolnánk ki kedvencünkkel a futópályára, fontos leszögeznünk, hogy nem minden kutya alkalmas mindenfajta mozgásformára, egyes sportokat pedig – mint a kutyával futás vagy kerékpározás – saját magunk és kedvencünk biztonsága érdekében érdemes előzetes gyakorlással megalapozni, hiszen a szabadban bármikor érheti az állatot olyan hirtelen erős inger (pl. vélt zsákmány vagy ijesztő hanghatás), amitől kiesik a ritmusból, s ami könnyen balesethez vezethet.

Ahhoz, hogy megtaláljuk a kutyánk és a magunk számára is tökéletes sportágat, érdemes felmérni a kutya energiaszintjét, egészségi állapotát, fizikai és szellemi adottságait, valamint meghatározni azt, hogy mi mennyit szeretnénk mozogni egy edzés vagy verseny alatt.

Íme néhány a legnépszerűbb kutyasportok közül:

  • Agility: az agility egy ügyességi versenysport, ahol a tréner akadálypályán vezeti végig a kutyát a lehető legrövidebb idő alatt a lehető legkevesebb hibaponttal. A sportágban kiemelkedő fajták pl. a border collie, az ausztrál juhászkutya vagy számos magas energiaszintű keverék.
  • Futás és kerékpározás kutyával: tökéletes választás azoknak, akik egyszerű és olcsó megoldást keresnek a közös edzésre. Egy egyszerű, erre a célra kialakított, szinte bármelyik webáruházból beszerezhető hevederen kívül semmilyen más felszerelésre nincs szükség hozzá, ráadásul a legtöbb kifejlett, egészséges kutya alkalmas rá. (Kivéve az olyan kis testű és/vagy futásban nem erős fajták, mint a tacskó vagy a légzési nehézségekkel küzdő buldogfélék.)
  • Obedience – az engedelmesek sportja: ez a versenysport az alapengedelmesség elemeinek ismeretében teszi próbára a kutyákat és gazdáikat. Az olyan vezényszavak, mint az ül, fekszik, forog stb. hibátlan bemutatása a cél a versenypályán. A border collie és az ausztrál juhász ebben a sportágban is kiemelkedő teljesítményű fajta, de bármilyen gyors észjárású, a gazdájára nagyon odafigyelő kutya alkalmas a versenyzésre.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels