A kutyák kiváló modellállatok

Magyar és amerikai kutatók szerint minél több jelét mutatja egy kutya a kognitív hanyatlásnak, annál magasabb az agyában az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó egyik peptid szintje. Az eredmény újabb bizonyíték arra, hogy a „kutyademencia” jól modellezi az emberi demencia számos kulcsfontosságú elemét.

2021. 09. 22. 9:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A demencia az agy működésének hanyatlása, ami a memória és a tanulási képesség elvesztésével, a gondolkodás és viselkedés megváltozásával, a napi feladatok elvégzésének romlásával jár. Hatvan év felett az emberek öt–nyolc százaléka érintett. A demencia leggyakoribb oka az Alzheimer-kór, mely jelenleg nem gyógyítható. Az Alzheimer-kutatásban a kutyák új modellként jelentek meg. Miért hasznosak a velünk élő állatok? Mert osztoznak a környezetünkön, hasonló kockázati tényezők hatnak rájuk, genetikailag változatosak és akár tízszer gyorsabban öregednek, mint az ember. Ennél is fontosabb, hogy a kutyák egy részénél spontán „demencia” alakul ki időskorban.

Az Alzheimer-kór egyik molekuláris jellemzője a béta-amiloid (Aβ42 vagy Abeta-42) peptid lerakódása az agyban – ez a peptid a kutyákban is előfordul.

 Arra voltunk kíváncsiak, hogy az Aβ42 szintje kapcsolatban van-e a kutya kognitív állapotával és az életkorával

– olvasható az ELTE Etológia Tanszék közleményében Matt Kaeberleinnek, az amerikai Dog Aging Project egyik alapítójának a véleménye. Az amerikai kutatók Kubinyi Enikőhöz fordultak, aki Czeibert Kálmán állatorvossal és Sándor Sára genetikussal közösen létrehozta 2017-ben a Kutyaagy- és -szövetbankot az ELTE Etológia Tanszékén. A magyar kutatók speciális mélyfagyasztókban tárolják a különféle szövetmintákat. Ezzel párhuzamosan dokumentálják a kutyák korábbi kognitív teljesítményét. Ez a rendszer lehetővé tette az amerikai–magyar kutatócsoportnak, hogy összefüggésbe hozza a szövettani és molekuláris adatokat a viselkedési paraméterekkel. Ennek eredményeként a vizsgált három agyi régióban megállapították, hogy minél idősebb volt az állat, annál magasabb volt az agyában a peptid szintje. A kapcsolat arra utal, hogy a kutyákban is az emberekéhez hasonló mechanizmus áll a kognitív hanyatlás hátterében.

A GeroScience-ben megjelent tanulmány megerősíti, hogy a gazdájukkal élő kutyák nagyszerűen modellezik azt a genetikai és környezeti sokféleséget, ami fontos szerepet játszhat egyes betegségek kialakulásában, de lehetetlen leképezni laboratóriumi környezetben. 

Érdemes a jövőben a kutyákat is bevonni az Alzheimer-kór megelőzését és kezelését célzó vizsgálatokba.

Borítókép: Pexels

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.