Skócia félelmetes sziklás hegygerince

Az Aonach Eagach bejárása egyike a világ legveszélyesebb túráinak. Az összesen tíz kilométer hosszú hegygerincen a fő nehézséget a kedvezőtlen terepviszonyok és az időjárás jelentik – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT2021. 10. 11. 13:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kell feltétlenül Európán kívülre, például a kínai Huasan hegyig utaznunk, hogy veszélyes, mégis nagyon látványos túraútvonalat járjunk be. Skóciában is találhatunk méltó kihívást, ilyen az Aonach Eagach.

A világhírű sziklás hegygerinc bejárásához a Skót-felföldre kell utaznunk, és útba ejthetjük a Devil’s Staircase nevű látványosságot, azaz az Ördök lépcsőfokát, amely egy katonák által kialakított, kilenc kilométeres útvonal. Ennek nyugati végétől indul az Aonach Eagach, amely megszakításokkal tíz kilométeren át halad a sziklás hegygerincen, a leghosszabb összefüggő rész pedig két kilométeres.

A hegygerinc olyan keskeny, hogy ha egyszer elindultunk rajta, szinte lehetetlen letérni az útról. A legtöbb rész nagyon »kitett«, a déli oldalán tényleg nincsen lehetőség a menekülésre, végig kell rajta menni

 – írja Noel Williams hegymászó a Scrambles in Lochaber című könyvében.

Fotó: FLICKR

A figyelmeztetést szerencsére a legtöbben komolyan veszik, és csak tapasztalt kalandorok vállalkoznak a hegygerinc végigjárására. Annál is inkább, mert halálos balesetre is volt már példa a környéken, 2017-ben az 54 éves Stuart Thompson csúszott meg, és zuhant húsz–harminc métert, mielőtt életét vesztette volna.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: FLICKR

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.