A kontaktlencse gondatlan viselete akár a látásunkba is kerülhet

A kontaktlencse alapvetően azt a célt szolgálja, hogy napközben megkíméljük magunkat a szemüveg viselésétől. A legtöbb lencsét azonban maximum 8-10 óráig javasolt a szemben tartani. Valljuk be, hogy ezt az ajánlást sokan hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, gyakorlatilag a kontaktlencsénkben élünk, és nem ügyelünk arra, hogy tehermentesítsük a szemünket. Van, akinek még lencsét helyettesítő szemüvege sincs. Ez veszélyes hozzáállás, látásunk átmenetileg vagy akár tartósan is sérülhet a helytelen kontaktlencse viseléstől – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 11. 13. 9:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szemészeti szakrendelésünkön sajnos nem ritka eset, hogy a megfelelő higiéniai szabályok elmulasztása miatt kialakult szemgyulladást kell kezelnünk

– kezdi Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa. „A problémát általában a lencse túlhordása, nem megfelelő tisztítása, tárolása okozza, vagy éppen az, hogy nem a gyártó előírásai szerint használják, például olyan lencsében alszanak, ami ehhez nem rendelkezik megfelelő oxigén áteresztő paraméterekkel. A felelőtlen hozzáállás komoly szaruhártya-gyulladást, végzetes esetben vakságot is eredményezhet. A probléma minden korosztályban előfordul, de gyakoribb a fiatalok esetében. Sokan kezdenek úgy kontaktlencsézni, hogy internetről rendelnek próbalencsét és nem kérik ki szakemberek tanácsát a megfelelő használatról – mutat rá Dr. Nagymihály Attila.

Nagyobb a kockázata a szemészeti problémák kialakulásának

A kontaktlencse viselése automatikusan növeli a szemfertőzések kockázatát. Ez részben azért van, mert gyakrabban érintjük meg a szemünket, mint azok, akik nem hordanak kontaktlencsét. Ha sérült a lencse, akkor megsértheti a szaruhártyát, megkönnyítve így a baktériumok bejutását. A szaruhártya-fertőzés akár végleges látásromlást is okozhat

Szárazabb lesz a szemünk

Amikor kontaktlencsét viselünk, valójában kevesebbet pislogunk, mint kellene. A pislogás a szem fizikai védelme miatt is fontos, és azért is, mert ez segít nedvesen tartani a szemfelszínt. A szemszárazság súlyosabb foka, a szárazszem-szindróma is kialakulhat tartós és helytelen kontaktlencse-használat mellett. Ez irritáló és fájdalmas lehet, vörös, viszkető szemeket okozhat, sőt szaruhártya-hegesedést is előidézhet.

Csökkentheti a szaruhártya oxigénellátását

Ha túl hosszú ideig hordjuk a kontaktlencsét, elzárhatjuk a szem oxigénellátását. Minél hosszabb ideig viseljük a lencsét a szemünkön, annál kevesebb oxigént kap a látószervünk. Az oxigénhiány is segíti a fertőzések kialakulását.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.