időjárás 1°C Mária 2021. December 8.
logo

A kontaktlencse gondatlan viselete akár a látásunkba is kerülhet

Forrás: ORIGO
2021.11.13. 09:16 2021.11.13. 12:50
A kontaktlencse gondatlan viselete akár a látásunkba is kerülhet

A kontaktlencse alapvetően azt a célt szolgálja, hogy napközben megkíméljük magunkat a szemüveg viselésétől. A legtöbb lencsét azonban maximum 8-10 óráig javasolt a szemben tartani. Valljuk be, hogy ezt az ajánlást sokan hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, gyakorlatilag a kontaktlencsénkben élünk, és nem ügyelünk arra, hogy tehermentesítsük a szemünket. Van, akinek még lencsét helyettesítő szemüvege sincs. Ez veszélyes hozzáállás, látásunk átmenetileg vagy akár tartósan is sérülhet a helytelen kontaktlencse viseléstől – olvasható az Origo cikkében.

Szemészeti szakrendelésünkön sajnos nem ritka eset, hogy a megfelelő higiéniai szabályok elmulasztása miatt kialakult szemgyulladást kell kezelnünk

– kezdi Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa. „A problémát általában a lencse túlhordása, nem megfelelő tisztítása, tárolása okozza, vagy éppen az, hogy nem a gyártó előírásai szerint használják, például olyan lencsében alszanak, ami ehhez nem rendelkezik megfelelő oxigén áteresztő paraméterekkel. A felelőtlen hozzáállás komoly szaruhártya-gyulladást, végzetes esetben vakságot is eredményezhet. A probléma minden korosztályban előfordul, de gyakoribb a fiatalok esetében. Sokan kezdenek úgy kontaktlencsézni, hogy internetről rendelnek próbalencsét és nem kérik ki szakemberek tanácsát a megfelelő használatról – mutat rá Dr. Nagymihály Attila.

Nagyobb a kockázata a szemészeti problémák kialakulásának

A kontaktlencse viselése automatikusan növeli a szemfertőzések kockázatát. Ez részben azért van, mert gyakrabban érintjük meg a szemünket, mint azok, akik nem hordanak kontaktlencsét. Ha sérült a lencse, akkor megsértheti a szaruhártyát, megkönnyítve így a baktériumok bejutását. A szaruhártya-fertőzés akár végleges látásromlást is okozhat

Szárazabb lesz a szemünk

Amikor kontaktlencsét viselünk, valójában kevesebbet pislogunk, mint kellene. A pislogás a szem fizikai védelme miatt is fontos, és azért is, mert ez segít nedvesen tartani a szemfelszínt. A szemszárazság súlyosabb foka, a szárazszem-szindróma is kialakulhat tartós és helytelen kontaktlencse-használat mellett. Ez irritáló és fájdalmas lehet, vörös, viszkető szemeket okozhat, sőt szaruhártya-hegesedést is előidézhet.

Csökkentheti a szaruhártya oxigénellátását

Ha túl hosszú ideig hordjuk a kontaktlencsét, elzárhatjuk a szem oxigénellátását. Minél hosszabb ideig viseljük a lencsét a szemünkön, annál kevesebb oxigént kap a látószervünk. Az oxigénhiány is segíti a fertőzések kialakulását.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)