Éles látás egy életen át: lézeres szemműtéttel elérhető

Egyre többen választják az életük végéig tartó szemüveg- vagy kontaktlencse-viselés helyett a lézeres szemműtétet, amellyel korrigálhatók a nagyobb fénytörési hibák is. Az eljárás a kilencvenes évekbeli megjelenése óta jelentős fejlődésen ment át, ma már akár fél perc alatt elvégezhető, és a gyógyulás is gyorsabb.

Szilágyi Anna
2019. 04. 24. 16:55
null
Az operáció előtt szemvizsgálatra kell menni, ahol többek között a szaruhártya eltéréseit mérik fel Fotó: ola20 Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma már teljesen biztonságos eljárásokkal, hosszú távú megoldást nyújt a látáshibákra a lézeres szemműtét. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója lapunknak elmondta: intézményükben volt először elérhető a kezelés hazánkban, sőt 1992 és 1997 között csak náluk végeztek lézeres szemműtétet itthon. – Európában az első ilyen operáció 1988-ban volt, így Magyarországon átlagon felüli gyorsasággal vettük át – tette hozzá.

Az azóta eltelt években a lézeres szemműtét rengeteget fejlődött: míg korábban hosszú ideig tartott a kezelés, addig mára csupán fél percet igényel, hiszen az új generációs lézer sebessége a tízszeresére nőtt.

– A felszínes, úgynevezett PRK-technika mellett megjelent a Lasik műtéti eljárás, amelynek lényege, hogy a szaruhártyát elmetsszük a lézersugárral – számolt be a szakértő. A kezelés előnye, hogy az első napokban kevesebb kellemetlenséggel, idegentest-érzéssel, fájdalommal jár. Azonban mivel elvágja a mélyen lévő érző idegvégződéseket, általában negyvenéves kor felett gyakrabban alakul ki a hosszú távú szárazszem-szindróma, amely égő-viszkető érzéssel járhat. A Lasik-eljárás másik lehetséges mellékhatása a szaruhártya művi kitágulása, ami miatt a páciens látóélessége a továbbiakban nem korrigálható szemüveggel.

– Ezt a mellékhatást a gondos műtét előtti vizsgálattal ki lehet védeni, ám a felszínes beavatkozás nem fenyeget ilyen veszéllyel – tette hozzá Nagy Zoltán Zsolt. – A műtéti technológia változásával megjelentek új gyógyszerek is, amelyekkel gyorsabb a gyógyulás – számolt be az igazgató. A műtéteket közel­látó szemnél mínusz 10-12 dioptriáig, távollátónál plusz 3-3,5 dioptriáig, cilindernél pedig plusz/mínusz hat ­dioptriáig tudják elvégezni.

– A lézeres kezelés előtt mindenképpen szemvizsgálatra kell menni, ahol többek között a szemfenék és a szemnyomás ellenőrzését végzi el az orvos, megméri a szaruhártya felszíni eltéréseit és meghatározza a szaruhártya egyéb szabálytalanságait. Ezek mellett felveszik a korrigálatlan és a legjobb korrigált közeli és távoli látóélességet. – A vizsgálat átlagosan másfél-két órát vesz igénybe, de fontos, hogy előtte a páciens egy hétig ne hordjon kontaktlencsét, mert az befolyásolhatja a szem domborúságát – figyelmeztetett a szakértő. A vizsgálat után néhány héten, legfeljebb egy hónapon belül kapnak időpontot a műtétre az érintettek, tehát nincs hosszú várólista.

Az operáció előtt szemvizsgálatra kell menni, ahol többek között a szaruhártya eltéréseit mérik fel
Fotó: 123RF

Lapunknak arra a kérdésére, hogy mi történik egy műtét során, a szemész elmondta: felszínes beavatkozásnál a szaruhártya felső hámrétegét eltávolítják, a Lasik műtét esetén pedig a szaruhártyát elmetszik mikrokeratommal vagy lézersugárral. – Az operá­ciót a fejlődésben lévő szervezet ­miatt 18 éves kor alatt, valamint várandósoknál, kötőszöveti betegeknél, súlyos zöld- és szürkehályog-problémáknál, valamint diabétesz esetén nem lehet elvégezni – sorolta Nagy Zoltán Zsolt.

A lézeres szemműtét állami ellátóközpontban sem tb-finanszírozott: a felszíni műtétekért szemenként ­120-190 ezer forintot, a Lasik-eljárásért pedig –ugyancsak szemenként – 200-300 ezer forintot kell fizetni.

A lézeres műtéteket a legtöbb esetben elég egyszer elvégezni. – Bár a szem dinamikus egység, előfordulhat, hogy a kezelés után még változik a látás, ám a leggyakrabban előfor­duló mínusz ­1–­6-os dioptria esetén 97 százalékban nem kell újrakezelni a pácien­seket – számolt be tapasztalatairól a szemész.

A szem egészségének megőrzéséről Nagy Zoltán Zsolt azt mondta: a közhiedelemmel ellentétben a szemtornának nincs értelme, ugyanis az izmok mozgatása nem változtatja meg a csontos szemüreg alakját. A rövid-, illetve távollátás oka ugyanis az, hogy a szem tengelyhossza rövidlátás esetén hosszabb, távollátás esetén pedig rövidebb a normálisnál, ez pedig a szemüreg anatómiájától függ. Az orvos szerint fontos figyelni arra, hogy minél többet legyünk természetes fényviszonyok között, csak jó megvilágítással olvassunk, kevesebb időt töltsünk a számítógép előtt. – A szoláriumot is érdemes kerülni, napozni pedig lehetőleg csak megfelelő UV-szűrővel ellátott szemüvegben menjünk – mondta a szakértő, hozzátéve: a vegyes, vitamindús táplálkozással is sokat tehetünk szemünk egészségéért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.