időjárás -3°C Mária 2021. December 8.
logo

A szeretet elképesztő hatásai az egészségünkre

Forrás: GYÓGYZÓNA
2021.11.15. 10:22 2021.11.15. 20:40
A szeretet elképesztő hatásai az egészségünkre

Boldogságot okoz, ha szerethetünk és ha szeretnek bennünket, ezt mindenki tudja. Az azonban kevésbé nyilvánvaló, hogy a hosszan tartó bensőséges kapcsolatok, legyen szó párkapcsolatról, barátságról vagy bármilyen családi kötődésről – számos, tudományosan bizonyított jótékony hatással bírnak egészségünkre – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Talán eljön az idő, amikor az orvos receptre írja a szeretetet, legalábbis erre gondolhatunk, ha megismerjük jótékony hatásait. 

Kevesebb orvoslátogatás

Számos tanulmány készült a harmonikus házasság egészségre gyakorolt hatásairól. Az egyik legszembetűnőbb megállapítás, hogy 

a jó házasságban élők kevesebbszer járnak orvoshoz.

– Senki sem tudja pontosan, hogy a szeretetteljes kapcsolatok miért tesznek jót az egészségnek. Vélhetően az emberek az evolúció során úgy fejlődtek, hogy szorosan kapcsolatokra épülő társadalmi csoportokban éljenek. Ha ez nem történik meg, a biológiai rendszerek túlterhelté válnak.

– mondja Harry Reis, PhD, az Emberi Kapcsolatok Enciklopédiájának társszerkesztője. 

Egy másik elmélet szerint szoros kapcsolatban élve jobban vigyáznak magukra az emberek, és gyakran jó irányba változnak egymás hatására. A társunkra való tekintettel például jobban odafigyelünk a szájhigiéniára vagy az egészséges táplálkozásra, így akár több teljes kiőrlésű gabonát eszünk, és ez is kihathat egészségünkre.

Mit tehetünk a kiégés ellen?

A kiégés a mentális, érzelmi és fizikai kimerülést jelenti, ami nagyfokú munkahelyi stressz, túlzottan nagy tehervállalás és magánéleti problémák miatt is jelentkezhet.

Kevesebb depresszió és szerhasználat

A házasságkötés és a tartós házas élet csökkenti a depressziót férfiak és nők körében egyaránt. 

Ez nem meglepő, hisz a társadalmi elszigeteltség egyértelműen összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával. Egy tanulmány szerint a házasság hozzájárulhat az alkoholfogyasztás és a kábítószer-használat csökkenéséhez is, különösen fiatal felnőttek körében – írja a Gyógyzóna.

Normális vérnyomás

A boldog házasság jót tesz a vérnyomásnak. Kutatók megállapításai szerint a boldog házasságban élők vérnyomása a legjobb, őket követik az egyedülállók. A boldogtalan házasok vérnyomása mutatta a legrosszabb értékeket.

A házasság minősége az, ami igazán számít, és nem a házasság ténye

– teszi hozzá Reis. Ebből kiindulva más jellegű szeretetkapcsolatok is hasonló egészségügyi előnyökkel járhatnak.

Természetes fájdalomcsillapítás

Az fMRI-vizsgálat egy másik nagy előnyt is feltárt a hosszú távon együtt lévő párok esetében. Az agy azon része is fokozottabb aktivitást mutatott, amely a fájdalmat tartja kontroll alatt. Egy több mint 127 ezer felnőtt bevonásával készült tanulmány szerint

 a házasok kevésbé panaszkodtak fej- és hátfájásra.

Gyorsabban gyógyuló sebek

Az Ohio Állami Egyetem Orvosi Központjának kutatói vízhólyagok gyógyulási idejét vizsgálták. 

A sebek csaknem kétszer olyan gyorsan gyógyultak a boldog házaspároknál, mint az ellenségeskedőknél.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Pexels