Mit tehetünk a kiégés ellen?

Állandóan stresszel? Elveszett a motivációja? Már a barátaihoz sincs kedve? Ha magára ismert, van rá esély, hogy kiégéssel küzd. Íme néhány hasznos tanács, mit tehet egészsége megőrzéséért – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 11. 11. 11:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiégés a mentális, érzelmi és fizikai kimerülést jelenti, ami nagyfokú munkahelyi stressz, túlzottan nagy tehervállalás és magánéleti problémák miatt is jelentkezhet. Bárki, aki folyamatosan nagyfokú stressznek van kitéve, eljuthat a kiégés szintjére. Ez nemcsak a megterhelő munkahelyi körülményekre igaz, azokra is vonatkozik, akik beteg vagy idős hozzátartozót ápolnak, gyermeket nevelnek stb.

A kiégés nem hirtelen jelentezik, jellemzően fokozatosan egyre rosszabb állapotba fordul, ami negatívan befolyásolja a teljesítményt és a baráti, családi kapcsolatokat is.

Hogyan ismerjük fel a kiégést?

A Healthline adatai szerint ezek a kiégés leggyakoribb vészjelzői:

  • célok, motiváció elvesztése
  • belső üresség
  • reménytelenség
  • általános szorongás
  • saját igények háttérbe szorítása
  • teljesítmény csökkenése
  • idegeskedés
  • gyakori megbetegedés
  • Ezt teheted a kiégés ellen
Illusztráció Fotó: Pexels

Ne hanyagold el a saját igényeid!

Gondoljunk bele, mire van a legjobban szükségünk? Ha rögtön az alvás jut eszünkbe, próbáljunk olyan időt találni, akár a telefonbeszélgetések vagy esti filmnézés helyett, amit egy kis plusz alvással tölthetünk. Ha a fizikai jóllét ugrott be, próbáljunk meg akár tíz perccel korábban kelni, és nyújtsunk egyet reggel a munka előtt.

Találjuk meg azt, ami a legjobban hiányzik az életünkből, és kis lépésekben kezdve próbáljuk meg egyre inkább bevonni mindennapjainkba.

A szünet legyen szünet

A szünet, akár az ebédszünet, a munka utáni este vagy a hétvége ne csak a munkáról szóljon. A kiégéshez vezető leggyorsabb út az, ha sosem tartunk szünetet, és állandóan a kötelességekkel foglalkozunk. Sokkal hatékonyabb módszer, ha

megszabjuk a határainkat, és a szüneteket tényleg kikapcsolódásra használjuk.

Így a későbbi munkához is nagyobb energiabevetéssel tudunk majd hozzáállni.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.