A tápcsatorna egészsége és a kiegyensúlyozott agyi működés

A tápcsatorna egészsége hozzájárul a kiegyensúlyozott agyi működéshez és vice versa. Az emberi test összefüggő rendszer. Gyakran az egymástól távoli és más-más funkciót ellátó szervek szoros kapcsolatban állnak egymással és együttműködnek egészségünk érdekében – írja a Gyógyzóna.

Forrás: gyogyzona.hu2021. 11. 11. 14:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A központi idegrendszer/agy és az emésztőrendszer tipikusan egymással összedolgozó szervrendszerek. Gondoljunk például a stressz által kiváltott hasmenésre vagy az érzelmi problémák miatti evészavarokra. A bélflóra helyreállításával csökkenthetők akár a migrénes panaszok is.

Hogyan történik a kölcsönhatás?

Úgy, mint egy kétirányú szupersztráda, melyen hírvivő molekulák futnak oda-vissza.

A tápcsatornát „második agynak" is nevezhetjük, amelynek egyensúlya számos dologban szerepet játszik, így fontos a hangulat optimalizálásában, segít a szorongás megelőzésében, csökkenti a stresszt, hozzájárul a depresszió mérsékléséhez – derül ki a cikkből.

A bélflóra egyensúlyának felborulása egész viselkedésünkre hatással van. És ez fordítva is igaz.

A bél-mikrobiom szerepe a bél–agy tengely működésében

Míg az agy nagyrészt izolált a mikroorganizmusoktól, a bélrendszer ennek az ellenkezője. Ezért, hogy jobban megértsük az agy és a bél kölcsönhatásait, megalkották az agy–bél–mikrobióm tengely koncepcióját.

A bél–agy tengely a központi és az úgynevezett enterális (vagy bél-) idegrendszer közötti kétirányú kommunikációból áll, összekapcsolva az agy érzelmi és kognitív központjait a perifériás bélfunkciókkal. 

A legújabb kutatási eredmények leírják a bél mikrobiota fontosságát ezeknek a kölcsönhatásoknak a befolyásolásában. Ez a kölcsönhatás a mikrobióta és a bél–agy tengely között kétirányúnak tűnik, nevezetesen a bél-mikrobiom és az agy, illetve az agy és a bél-mikrobiom közötti jelátvitel révén idegi, endokrin, immun- és humorális kapcsolatokon keresztül. Ez a mikrobiális közösség tehát fontos metabolikus és fiziológiai funkciókat tölt be a gazdaszervezet számára, és hozzájárul a homeosztázishoz az élet során.

A cikk ITT olvasható tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.