Ezért veszélyes a LED-fény, így károsíthatja a szem retináját

A látás a legfontosabb érzékszervünk, mivel az emberi szem az agyba jutó információ több mint 65 százalékának kapuja. Napjainkban a fényt kibocsátó dióda (LED) különböző hullámhosszúságú és intenzitású fényének fokozott kitettsége a retina degenerációját és ezzel járó sejthalált indukálhat. A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának kutatói új tanulmányukban a LED-fény káros hatásait mutatják be a retinában – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 11. 02. 14:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az IJMS tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint a túlzott LED-fény-használat miatt a retinában fellépő krónikus, úgynevezett fototoxikus reakciók által kiváltott károsodás az évek során felhalmozódhat.

Ez számos szembetegség kialakulásáért felelős lehet.

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának kutatói dr. Kovács-Öller Tamás neurobiológus vezetésével azt vizsgálták, hogy a LED-fény-stimuláció hogyan befolyásolja a látást és milyen káros hatásokkal járhat a retinaszövetben. A vizsgálataik során arra jutottak, hogy a nem szűrt, de normál intenzitású LED-fény használata káros hatással lehet az emberi retinára is – írja az Origó.

A szakemberek emlékeztettek: amikor Thomas Edison 1879-ben feltalálta az izzót, a fényszennyezés hatásai még ismeretlenek voltak. Manapság azonban szinte soha nem tapasztalunk teljes sötétséget, mert

folyamatosan mesterséges megvilágításnak vagyunk kitéve, ami az elmúlt évtizedekben a fénykibocsátó dióda, a LED-ipar legújabb vívmányainak köszönhetően egyre növekvő méretet öltött.

Ám mivel a modern társadalom hozzászokott az erős fény állandó jelenlétéhez, ezeknek a természetellenes fényforrásoknak a káros hatásait többnyire alábecsüljük. És bár ismert, hogy a fény hogyan befolyásolja például a napi ritmusunkat, a retinaszövetre gyakorolt közvetlen hatásait a tudomány és a társadalom eddig többnyire figyelmen kívül hagyta.

A látás a domináns érzékszervünk, mivel a környező információ több mint kétharmadát a retina érzékeli és dolgozza fel

– mutattak rá a pécsi kutatók a tanulmányukban.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.