Az egészséges párkapcsolat kulcsa az őszinte kommunikáció

Bármilyen közeli kapcsolatban elkerülhetetlenek a konfliktusok, a kimenetel viszont azon múlik, hogyan kezeljük őket. Mi kell ahhoz, hogy őszintén tudj kommunikálni? – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 11. 02. 15:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha egy párkapcsolatban nincs őszinte kommunikáció, sosem fogjuk tudni feloldani a mindennapos problémákat. Ha szótlanul tűrjük, ami bánt bennünket, egy idő után felhalmozódhat, és egy nagy kifakadásban végződhet, amikor már nem bírjuk bent tartani. Amellett, hogy ez mindkét félnek érzelmileg megterhelő, ilyenkor nagyobb eséllyel generálunk konfliktust olyan esetekből is, amiket egy egyszerű beszélgetéssel is el lehetett volna intézni.

Ha megtanulunk őszintén és folyamatosan kommunikálni arról, ami bánt minket, el tudjuk kerülni az időszakos kifakadásokat. Ez nem egyszerű feladat, gyakorlást igényel, de ezáltal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb párkapcsolati életet élhetünk.

Törekedjen a fejlődésre

Ahhoz, hogy egy hosszú távú és egészséges párkapcsolatot teremtsünk, mind a két félnek folyamatosan törekednie kell a fejlődésre.Ha a párja elárulja, hogy valami rosszulesik neki, ne kezdjen kifogásokat keresni vagy azon gondolkodni, mivel támadhat vissza. Inkább azt kérdezze, hogyan tud úgy fejlődni, hogy később ne forduljon elő az akaratlan megbántás.

Legyen konstruktív

A romboló kommunikációnak sosincs pozitív kimenetele. Amikor szóba hozza, mivel bántotta meg a párja, próbáljon meg az aktuális problémánál maradni, ne emlegesse fel a múlt összes hibáját, és kerülje az általánosításokat vagy túlzásokat, amiket később, higgadt fejjel megbánna. Legjobb, ha a probléma elmondása mellett valamilyen konstruktív megoldási javaslatot is tesz, így párja kevésbé fogja támadásként venni, amit mond.

Hallgassa meg a másikat

A sikeres kommunikáció egymás megértéséről is szól. Ez nem jelenti azt, hogy mindig egyet kell érteni mindenben, hiszen például lehet, hogy amit az egyik fél kedveskedésnek vagy viccnek szán, az a másikat rosszul érinti. A kulcs abban rejlik, hogy a felek képesek legyenek meghallgatni egymást. Amikor a másik őszintén megnyílik, próbáljuk megszakítás nélkül végighallgatni, és a saját érzelmeinket félretéve megérteni, hogy mi játszódik le benne.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.