Speciális diétával a kutyák is tovább élhetnek

Egy több mint 24 ezer, kedvtelésből tartott kutyán végzett felmérés elemzése szerint azoknál az ebeknél, amelyeket naponta csak egyszer etettek, lényegesen kisebb valószínűséggel diagnosztizálnak életkorral összefüggő betegségeket, mint azoknál a kutyáknál, amelyek ennél többször kaptak enni – olvasható az Origó.hu cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2021. 11. 30. 9:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állatorvosok egyelőre azonban azt javasolják, hogy folytassuk a kedvenceink eddig kialakított etetési rutinját, amíg a további kutatások nem állapítanak meg ok-okozati összefüggést.

Bizonyára hallott már az időszakos böjtről vagy más néven idősávos táplálkozásról, ami egyfajta táplálkozási rendszer. 

Míg a legtöbb diéta arra összpontosít, hogy mit eszünk, addig ez a típusú táplálkozás magáról az étkezésről szól, és hogy időkorlátok szerint táplálkozunk.

Ellentétben a legtöbb divatos diétával, a tudomány ebben az esetben valóban számos egészségügyi előnyt tud felmutatni.

A Nature Aging tudományos folyóiratban megjelent tanulmány a különböző böjtölési módszereknek az élesztőtől az emberig terjedő organizmusok élettartamára gyakorolt hatását elemezte. 

A kutatók azt találták, hogy 

a böjt és az etetési időszakok váltakozása csökkenti az öregedés, a cukorbetegség, az autoimmunitás, a szív- és érrendszeri betegségek, a neurodegeneráció és a rák kockázati tényezőit.

Fotó: Flickr

A böjt által kiváltott anyagcsere- és sejtválaszok magyarázatot adhatnak a Washingtoni Egyetem kutatóinak legfrissebb eredményeire, amelyek arra a következtetésre jutottak, hogy azok a kutyák, amelyek naponta csak egyszer ettek, egészségesebben fejlődtek, mint a naponta kétszer vagy többször etetett kutyák – írja az Origó.

A szakemberek szerint szinte logikus, hogy az időkorlátos etetés előnyös lehet az ebek számára.

A kutatásba közel 24 ezer kutyát vontak be az úgynevezett Dog Aging Project részeként, amelynek célja kutyák ezreinek követése tíz éven keresztül, hogy a tudósok azonosítsák azokat a biológiai és környezeti tényezőket, amelyek maximalizálhatják az egészséges élettartamot.

A nem, az életkor, a fajta és más, lehetséges tényezők ellenőrzése során azt találtuk, hogy a naponta egyszer etetett kutyák alacsonyabb átlagos pontszámot értek el a kognitív diszfunkció skálán, és náluk volt kisebb az esélye annak is, hogy gyomor-bélrendszeri, fogászati, ortopédiai, vese-, vizelet-, máj- vagy hasnyálmirigy-rendellenességek jelentkezzenek

– írták a kutatók tanulmányukban, amely a bioRxiv tudományos folyóiratban jelent meg, és amit a ZME Science online tudományos portál idéz. 

Eredményeink ezért arra utalnak, hogy a kutyák napi egyszeri etetése több tekintetben is jobb egészségi állapottal járhat.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó:Flickr)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.