Miért döntik oldalra a fejüket a kutyák?

Ha egy kutya oldalra dönti a fejét, attól többnyire még a macskás személyek szíve is meglágyul. És bár sokan cukinak találják ezt a viselkedést, ennek lehetséges okaira valószínűleg már jóval kevesebben tudják a választ. A kérdés tehát adott: azért csinálják ezt a kutyák, hogy hatást gyakoroljanak ránk, vagy hogy esetleg figyeljünk rájuk? Ennek jártak utána nemzetközi kutatók, valamint az ELTE Etológia Tanszékének munkatársai új kutatásukban – írja a Petplace.

Forrás: petplace.hu2021. 11. 17. 10:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kísérlet eredményei azt sugallják, hogy a kutyák akkor fordítják oldalra a fejüket, ha összpontosítaniuk, valamint emlékezniük kell az emberi utasításokra. Az ELTE kutatói külföldi szakemberekkel együtt vizsgálták a kutyákat egy nemzetközi program, a Genius Dog Challenge keretében. Eredményeiket az Animal Cognition szaklapban publikálták.

A kutatók szerint a fej oldalra billentése összefüggést mutat a kutya információfeldolgozási folyamatával: a kísérlet során 40 kutya viselkedését vizsgálták három hónapon keresztül, ez idő alatt pedig az ebek gazdái különböző játékok neveit próbálták megtanítani kedvencüknek.

A legtöbb kutya (33) nem tudta megkülönböztetni a játékokat a kísérlet végére, a maradék 7 azonban nemcsak, hogy igen, de náluk figyelték meg a fej oldalra döntését is. Valahányszor ezek a kutyák meghallották egy adott játék nevét, oldalra döntötték a fejüket, mint akik éppen jobban koncentrálnak valamire. A kísérletvezetők ebből arra következtettek, hogy a fej oldalra billentése elősegítette a szavak memorizálását.

Jelen kísérlet eredményei hasonlóságot mutatnak korábbi feljegyzésekkel azzal kapcsolatban, miért döntik oldalra a fejüket egyes kutyák. Bundás társaink lenyűgözően olvasnak az emberi testbeszédben és a hangszínben – olvasható az oldalon.

A kutyák képesek felismerni az emberi nyelv bizonyos aspektusait, így amikor oldalra fordítják a fejüket, miközben beszélsz hozzájuk, lehetséges, hogy olyan konkrét szavakat és hangsúlyokat hallanak ki a mondandódból, amelyekből az ételre és/vagy a játékra asszociálnak.

Egyes szakértők szerint a kutyafej oldalra billentése az állat hallásával is összefüggésbe hozható.

Annak ellenére, hogy a kutyák olyan hangfrekvenciákat is érzékelnek, amilyenekre az ember képtelen, a hangforrás érzékelésének képessége azonban már kevésbé pontos, mint a miénk, így a fej helyzetének egyszerű megváltoztatása úgymond 'helyzetbe hozza' a kutya füleit, hogy jobban meghatározhassa a hang forrását.

Igazán érdekes az az elmélet, amivel Stanley Coren kutyatréner magyarázza a kutyák eme furcsa viselkedését a Psychology Today cikkében. A tréner szerint amellett, hogy a kutya a hangszínünkből próbálja kitalálni, hogy mit kérünk tőle, az arckifejezéseinket is folyamatosan monitorozzák.

Coren szerint ha elfordítják a fejüket, akkor jobban látják a szánkat, vagyis ahol a legkifejezőbb az arcunk. A tréner azt tanácsolja, próbáljuk ki, milyen az, ha az öklünket az orrunk elé helyezzük. Ugye milyen zavaró a normális látásban? Szerinte hasonló a helyzet a kutyáknál, amikor szájkosár van rajtuk: hiába beszélnek hozzájuk, nem látják rendesen az ember száját, ezért oldalra fordítják a fejüket, hogy tisztább képet kapjanak. De persze ez is csupán egy elmélet.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.