időjárás °C Miklós 2021. December 6.
logo

Miért döntik oldalra a fejüket a kutyák?

Forrás: petplace.hu
2021.11.17. 10:55
Miért döntik oldalra a fejüket a kutyák?

Ha egy kutya oldalra dönti a fejét, attól többnyire még a macskás személyek szíve is meglágyul. És bár sokan cukinak találják ezt a viselkedést, ennek lehetséges okaira valószínűleg már jóval kevesebben tudják a választ. A kérdés tehát adott: azért csinálják ezt a kutyák, hogy hatást gyakoroljanak ránk, vagy hogy esetleg figyeljünk rájuk? Ennek jártak utána nemzetközi kutatók, valamint az ELTE Etológia Tanszékének munkatársai új kutatásukban – írja a Petplace.

A kísérlet eredményei azt sugallják, hogy a kutyák akkor fordítják oldalra a fejüket, ha összpontosítaniuk, valamint emlékezniük kell az emberi utasításokra. Az ELTE kutatói külföldi szakemberekkel együtt vizsgálták a kutyákat egy nemzetközi program, a Genius Dog Challenge keretében. Eredményeiket az Animal Cognition szaklapban publikálták.

A kutatók szerint a fej oldalra billentése összefüggést mutat a kutya információfeldolgozási folyamatával: a kísérlet során 40 kutya viselkedését vizsgálták három hónapon keresztül, ez idő alatt pedig az ebek gazdái különböző játékok neveit próbálták megtanítani kedvencüknek.

A legtöbb kutya (33) nem tudta megkülönböztetni a játékokat a kísérlet végére, a maradék 7 azonban nemcsak, hogy igen, de náluk figyelték meg a fej oldalra döntését is. Valahányszor ezek a kutyák meghallották egy adott játék nevét, oldalra döntötték a fejüket, mint akik éppen jobban koncentrálnak valamire. A kísérletvezetők ebből arra következtettek, hogy a fej oldalra billentése elősegítette a szavak memorizálását.

Jelen kísérlet eredményei hasonlóságot mutatnak korábbi feljegyzésekkel azzal kapcsolatban, miért döntik oldalra a fejüket egyes kutyák. Bundás társaink lenyűgözően olvasnak az emberi testbeszédben és a hangszínben – olvasható az oldalon.

A kutyák képesek felismerni az emberi nyelv bizonyos aspektusait, így amikor oldalra fordítják a fejüket, miközben beszélsz hozzájuk, lehetséges, hogy olyan konkrét szavakat és hangsúlyokat hallanak ki a mondandódból, amelyekből az ételre és/vagy a játékra asszociálnak.

Egyes szakértők szerint a kutyafej oldalra billentése az állat hallásával is összefüggésbe hozható.

Annak ellenére, hogy a kutyák olyan hangfrekvenciákat is érzékelnek, amilyenekre az ember képtelen, a hangforrás érzékelésének képessége azonban már kevésbé pontos, mint a miénk, így a fej helyzetének egyszerű megváltoztatása úgymond 'helyzetbe hozza' a kutya füleit, hogy jobban meghatározhassa a hang forrását.

Igazán érdekes az az elmélet, amivel Stanley Coren kutyatréner magyarázza a kutyák eme furcsa viselkedését a Psychology Today cikkében. A tréner szerint amellett, hogy a kutya a hangszínünkből próbálja kitalálni, hogy mit kérünk tőle, az arckifejezéseinket is folyamatosan monitorozzák.

Coren szerint ha elfordítják a fejüket, akkor jobban látják a szánkat, vagyis ahol a legkifejezőbb az arcunk. A tréner azt tanácsolja, próbáljuk ki, milyen az, ha az öklünket az orrunk elé helyezzük. Ugye milyen zavaró a normális látásban? Szerinte hasonló a helyzet a kutyáknál, amikor szájkosár van rajtuk: hiába beszélnek hozzájuk, nem látják rendesen az ember száját, ezért oldalra fordítják a fejüket, hogy tisztább képet kapjanak. De persze ez is csupán egy elmélet.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)