időjárás 1°C Miklós 2021. December 6.
logo

Milyen kognitív képességei vannak egy kutyának?

Forrás: petplace.hu
2021.11.16. 13:24 2021.11.16. 19:26
Milyen kognitív képességei vannak egy kutyának?

Mi, emberek gyakorlatilag természetesnek vesszük, hogy olyan trükköket tanítunk kutyánknak, mint a leülés vagy a pacsi. A tény, hogy négylábú társunk képes különböző szavakat társítani cselekvésekhez vagy tárgyakhoz, az az észlelés egyik mutatója. Talán nem a kutyák a Föld legokosabb állatai, de az eddigi kutatások szerint kognitív képességeik megegyeznek egy kisgyerekével – írja a Petplace.

Mit ért meg a kutya?

A kutya érzékszervei lehetővé teszik, hogy megtapasztalja az őt körülvevő világot, kognitív gondolkodás pedig az, amit az elméje tesz a begyűjtött információkkal. Ahhoz, hogy felmérhessük kutyánk kognitív gondolkodási szintjét, előbb meg kell ismernünk az észlelés különböző aspektusait. A kutyák esetében ez magában foglalja az empátiát, az emlékezést, az okfejtést, a ravaszságot és a kommunikációt. A kutya intelligenciáját az mutatja meg, hogy milyen ügyesen használja a fenti aspektusokat – olvasható a cikkben.

Mennyi dolgot tudnak memorizálni?

Egy kutya sok több szót megtanulhat, mint hinnéd: egy átlagos eb körülbelül 165 szó jelentését ismerheti, ami megfelel egy 2 éves gyerek szintjének. A Nova szerint a rekordot egy Chaser nevű border collie tartja, aki 1000 játék nevét megtanulta. A kutya emellett következtetni is tudott, ugyanis az ismerős játékok kupacából azokat is ki tudta választani, amiknek először hallotta a nevét.

Megértik az embert?

Az evolúció során az együtt töltött időnek köszönhetően a kutyák minden állatnál jobban képesek úgymond olvasni az emberi arckifejezésekből és gesztusokból. A Time magazin korábbi cikke szerint a kutyák az egyetlen élőlények, amelyek ösztönösen megértenek bizonyos emberi gesztusokat, így például a mutatást.

Ezt doktor Brian Hare, a Duke Egyetem evolúciós antropológia professzora is bebizonyította egy kísérletben. A professzor fejtetőre állított poharakat helyezett egy kutya elé, és az egyik alá jutalomfalatott rejtett. Aztán rámutatott a pohárra, ami a csemegét rejtette, a kutya pedig felfordította a poharat, és jutalmul megehette azokat. Érdekesség, hogy ezt a tesztet az ember legközelebbi rokonaival, a csimpánzokkal is elvégezték, ám ők jóval rosszabb eredményt értek el a kutyáknál.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Whippetkölyök (Fotó: Pixabay)