Mennyire ismeri jól a rágógumi történetét?

Már az ókorban is rágóztak, de a napjainkban ismert és népszerű rágógumit 1869. december 28-án, éppen 152 éve szabadalmaztatták az Egyesült Államokban. A rágógumi elterjedése William Wrigley Jr. nevéhez fűződik, és nem akármilyen út vezette el a sikerig – olvasható a Hirado.hu cikkében.

Forrás: HIRADO.HU2021. 12. 28. 13:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A történészek többféle „ősrágógumit” tartanak nyilván

● Hatezer évvel ezelőtt, az újkőkorszakban nyírfakéregből készült kátrányt rágtak őseink Európában

● Az ókori görögök masztixot, vagyis a pisztáciagyantát rágtak

● Az közép-amerikai indián kultúráknak helyet adó Yucatán-félszigeten 11 ezer évre tekint vissza a rágózás, az itten tekinthető a mai rágó ősének. Az ősi maják és aztékok ugyanis a sapodilla nevű fából nyerték ki a chicle nevű anyagot, azt rágták

● Érdekesség, hogy az aztékoknál csak a gyerekek és a hajadonok rágózhattak nyilvánosan. Ha férjezett asszony rágózott, azt prostituáltnak tartották, ha pedig felnőtt férfi, azt homoszexuálisnak.

Egy fogorvos szabadalmaztatta

Ez a közép-amerikai szokás terjedt idővel át az Egyesült Államokba, ahol 1869. december 28-án egy bizonyos William Finley Semple nevű ohiói fogorvos szabadalmaztatta a ma ismert rágógumi első változatát.  

A Hirado.hu cikke szerint, az átütő üzleti sikert nem Semple, hanem Thomas Adams és William Wrigley Jr. ért el a rágóval, utóbbit nem hiába nevezték „rágógumikirálynak”.

A Wrigley’s márka egyébként máig piacvezető világszerte. Egy anekdota szerint

a házi szappant, majd később sütőport gyártó Wrigley felfedezte, hogy a sütőpor mellé apró ajándékként csomagolt rágógumik népszerűbbek, mint maga a sütőpor.

Gyönyörű nők osztogatták az utcán

Wrigley sikerének másik titka a reklámban rejlett. Rágógumiját nemcsak gyönyörű nők reklámozták, de a nagyvárosok utcáin osztogatták is a járókelőknek. 

A XX. században már kifejezetten amerikainak tekintett termék a második világháború után lett világszerte kedvelt, miután az amerikai katonák az ellátmányukhoz kapott rágót elkezdték osztogatni és csereberélni.

A rágógumi azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Hozzá kapcsolódik például a világ legnagyobb rágógumi-lufijának rekordja is, amit 1994-ben állítottak fel – írja a Hirado.hu.

A világ legnagyobb „rágólufija” több mint 58 centiméter átmérőjű volt.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.