Csúcsokat döntött kastélyaink és váraink látogatottsága

Minden eddiginél többen látogatták a magyarországi kastélyokat és várakat 2021-ben, a tavalyi öt után az idén tíz új létesítményt nyitnak meg a nagyközönség számára – mondta Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek pénteken.

Forrás: MTI2022. 01. 21. 14:12
Tata, 2021. május 27. A tatai Esterházy-kastély 2021. május 27-én. A Nemzeti Kastélyprogram keretében megújult kastély május 26-tól látogatható. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavaly elért, csaknem 315 ezres látogatószám minden idők legmagasabbja annak ellenére, hogy az intézmények nagyjából háromnegyed évet tarthattak csak nyitva – mondta.

Hozzátette: az eredmény elsősorban annak köszönhető, hogy öt új létesítményt nyitottak meg és vezettek be a piacra tavaly, miközben minden korábban átadott létesítményük látogatottsága is átlagosan 35 százalékkal nőtt.

2019-ben több mint 213 ezer, 2020-ban csaknem 141 ezer látogatót fogadtak létesítményeikben - emlékeztetett, megjegyezve, hogy a különböző hosszúságú bezárások miatt sem igazán összehasonlíthatóak az adatok.

Tavaly a leglátogatottabb létesítmény az újonnan megnyílt tatai Esterházy-kastély volt mintegy 55 ezer látogatóval

– emelte ki az ügyvezető igazgató.

Szavai szerint a legnagyobb kihívást a Nemzeti kastélyprogramban és Nemzeti várprogramban a GINOP-támogatással felújított létesítmények piaci bevezetése és turisztikai üzemeltetésének elindítása és összehangolása jelentette.

Tavaly öt saját kastély és két konzorciumi partnerségben fejlesztett létesítmény nyitotta meg a kapuit: a szögligeti Szádvár, a tatai Esterházy-kastély, a mosonmagyaróvári vár, a nádasdladányi Nádasdy-kastély, a füzérradványi Károlyi-kastély, a sümegi püspöki palota, valamint a bajnai Sándor–Metternich-kastély.

Elmondta, hogy a Kisfaludy turisztikai fejlesztési programban három működő, regisztrált szálláshelyükkel pályáztak és nyertek 16 millió forint vissza nem térítendő támogatást. Tavaly tavasszal és nyáron adták át a megújult, megszépült szállásokat, így Füzérradványon, Ozorán és Hollókőn összesen 16 szobával várják a vendégeket.

Az idén tíz megújult kastély, vár nyílik meg a nagyközönség előtt, az első negyedévben Majkon a kamalduli remeteség második üteme, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, valamint Somló vára Dobán. A nyár végéig várhatóan megnyitják Nagyvázsonyban a felújított Kinizsi-várat, Dégen a Festetics-kastélyt, a megújult sümegi várat, illetve Komlódtótfalun a Becsky–Kossuth-kúriát

– sorolta.

A NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. vezetője kiemelte Kastélykártya-programjuk sikerét. Elmondta: a különböző kedvezményeket és exkluzív tartalmakat biztosító program 2020-ban indult, 2021-ben a kártyák száma, amelyekkel a 11 NÖF-vagyonkezelt ingatlanon túl számos a programhoz csatlakozó más létesítmény is látogatható, megháromszorozódott, elérte a 6 ezret.

Borítókép: A tatai Esterházy-kastély 2021. május 27-én. A Nemzeti Kastélyprogram keretében megújult kastély május 26-tól látogatható. (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.