időjárás 18°C Csanád, Emil 2022. május 28.
logo

Azok a Gyurcsányék emlegetnek megfigyelést, akik saját politikai céljaikra használták a titkosszolgálatokat

Csúcsokat döntött kastélyaink és váraink látogatottsága

Forrás: MTI
2022.01.21. 14:12 2022.01.21. 15:03
Csúcsokat döntött kastélyaink és váraink látogatottsága

Minden eddiginél többen látogatták a magyarországi kastélyokat és várakat 2021-ben, a tavalyi öt után az idén tíz új létesítményt nyitnak meg a nagyközönség számára – mondta Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek pénteken.

A tavaly elért, csaknem 315 ezres látogatószám minden idők legmagasabbja annak ellenére, hogy az intézmények nagyjából háromnegyed évet tarthattak csak nyitva – mondta.

Hozzátette: az eredmény elsősorban annak köszönhető, hogy öt új létesítményt nyitottak meg és vezettek be a piacra tavaly, miközben minden korábban átadott létesítményük látogatottsága is átlagosan 35 százalékkal nőtt.

2019-ben több mint 213 ezer, 2020-ban csaknem 141 ezer látogatót fogadtak létesítményeikben - emlékeztetett, megjegyezve, hogy a különböző hosszúságú bezárások miatt sem igazán összehasonlíthatóak az adatok.

Tavaly a leglátogatottabb létesítmény az újonnan megnyílt tatai Esterházy-kastély volt mintegy 55 ezer látogatóval

– emelte ki az ügyvezető igazgató.

Szavai szerint a legnagyobb kihívást a Nemzeti kastélyprogramban és Nemzeti várprogramban a GINOP-támogatással felújított létesítmények piaci bevezetése és turisztikai üzemeltetésének elindítása és összehangolása jelentette.

Tavaly öt saját kastély és két konzorciumi partnerségben fejlesztett létesítmény nyitotta meg a kapuit: a szögligeti Szádvár, a tatai Esterházy-kastély, a mosonmagyaróvári vár, a nádasdladányi Nádasdy-kastély, a füzérradványi Károlyi-kastély, a sümegi püspöki palota, valamint a bajnai Sándor–Metternich-kastély.

Elmondta, hogy a Kisfaludy turisztikai fejlesztési programban három működő, regisztrált szálláshelyükkel pályáztak és nyertek 16 millió forint vissza nem térítendő támogatást. Tavaly tavasszal és nyáron adták át a megújult, megszépült szállásokat, így Füzérradványon, Ozorán és Hollókőn összesen 16 szobával várják a vendégeket.

Az idén tíz megújult kastély, vár nyílik meg a nagyközönség előtt, az első negyedévben Majkon a kamalduli remeteség második üteme, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, valamint Somló vára Dobán. A nyár végéig várhatóan megnyitják Nagyvázsonyban a felújított Kinizsi-várat, Dégen a Festetics-kastélyt, a megújult sümegi várat, illetve Komlódtótfalun a Becsky–Kossuth-kúriát

– sorolta.

A NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. vezetője kiemelte Kastélykártya-programjuk sikerét. Elmondta: a különböző kedvezményeket és exkluzív tartalmakat biztosító program 2020-ban indult, 2021-ben a kártyák száma, amelyekkel a 11 NÖF-vagyonkezelt ingatlanon túl számos a programhoz csatlakozó más létesítmény is látogatható, megháromszorozódott, elérte a 6 ezret.

Borítókép: A tatai Esterházy-kastély 2021. május 27-én. A Nemzeti Kastélyprogram keretében megújult kastély május 26-tól látogatható. (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)